Actualidad

  • Inicio >
  • Actualidad >
  • El Síndic de Greuges reitera a Canal 9 l’obligació de programar en valencià

Actualidad del Síndic

El Síndic de Greuges reitera a Canal 9 l’obligació de programar en valencià

02-11-2011
El Síndic de Greuges reitera a Canal 9 l’obligació de programar en valencià

El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana ha reiterat davant la direcció general de RTVV l’obligació d’intensificar la seua programació en valencià. Així mateix, i a causa de l’actual situació econòmica de la televisió econòmica, José Cholbi suggerix a José López Jaraba que, d’acord amb la seua disponibilitat pressupostària, arbitre totes les mesures que siguen necessàries per a augmentar progressivament la programació i els formats televisius en valencià.

José Cholbi es va dirigir a la direcció general de RTVV com a conseqüència de la queixa presentada per un particular, en la qual denunciava que la televisió autonòmica emet habitualment sèries de televisió estrangeres doblades al castellà, mentre que en canals d’altres televisions autonòmiques que es troben dins del nostre sistema lingüístic sí que s’emeten doblades. L’autor de la queixa esmentava els títols d’algunes sèries, com ara: Domages, Vampire Diaries, The Guardian i Hawthorne.

RTVV va respondre al requeriment inicial del síndic, José Cholbi, i va manifestar que la ràdio i la televisió autonòmiques promouen el foment de la llengua i cultura valencianes en quasi tota la programació de les seues cadenes. Canal 9 emet 24 hores majoritàriament en valencià. Canal 9 Dos emet 24 hores diàries íntegrament en valencià, i el Canal Nou/24 també emet 24 hores majoritàriament en valencià els programes, reportatges, entrevistes i documentals que oferixen una visió més àmplia que la pura notícia d’altres canals generalistes.

López Jaraba continua informant al síndic que Ràdio 9 i Sí Ràdio emeten íntegrament en valencià i una oferta multimèdia moderna d’accés universal en les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana.

Davant la insistència del síndic, José Cholbi, perquè el Grup RTVV incremente la seua producció en valencià, López Jaraba es referix a la població castellanoparlant de la Comunitat a l’hora de justificar els programes puntuals i aquelles franges horàries que tenen programació en castellà com a llengua vehicular -llengua totalment oficial a la Comunitat- que justifiquen el dret a emetre esta programació. Així mateix, el director general de RTVV recorda que la Comunitat Valenciana té dues llengües oficials, el valencià i el castellà, que tenen el mateix valor per a la Generalitat i les seues institucions i empreses públiques, com és el cas de RTVV.

Com a resposta a les manifestacions de responsable del Grup RTVV, José Cholbi reitera que la televisió autonòmica ha d’augmentar progressivament la programació i els formats televisius en valencià.

Noticias relacionadas