Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic urgeix a prendre mesures contundents i efectives contra els sorolls i el botelló a la zona d’oci del Cabanyal

Actualitat del Síndic

El Síndic urgeix a prendre mesures contundents i efectives contra els sorolls i el botelló a la zona d’oci del Cabanyal

12-05-2017
El Síndic urgeix a prendre mesures contundents i efectives contra els sorolls i el botelló a la zona d’oci del Cabanyal

El síndic de greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, s’ha dirigit a l’Ajuntament de València i a l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències (dependent de Presidència de la Generalitat) per a demanar-los que adopten mesures “reals i efectives” que eviten la contaminació acústica generada pels locals d’oci nocturn de la zona del Cabanyal, la pràctica del botelló, com també el compliment dels seus horaris d’obertura i tancament.

Aquesta és la resolució del defensor del poble valencià a la queixa presentada per una comunitat de propietaris de la zona que va acudir al Síndic davant de les insuportables molèsties acústiques que des de fa dos anys pateixen durant els caps de setmana. I és que als voltants de les seues cases hi ha diversos locals d’oci que provoquen directament i indirectament importants molèsties que pertorben les vides personals i familiars, fet que s’agreuja en l’època estival amb la calor i la necessitat de tindre les finestres obertes durant la nit.

Segons relaten els veïns afectats, el descampat situat davant de les seues cases ha sigut el lloc de trobada dels joves per a fer botelló. Una pràctica que ara s’està desplaçant als diumenges a partir de les sis de la matinada en què “es munten festes il·legals que de vegades duren fins al migdia sense que ningú faça res per a remeiar-ho”. Una pràctica que genera a més del soroll unes conseqüències adverses afegides com ara la brutícia que queda a la zona (botelles, vidres, gots, preservatius, compreses, orina, vòmits, etc.) o la inseguretat originada a causa de baralles, drogues i cridòria.

Així mateix, els veïns denuncien que els locals d’oci de la zona també es troben deficientment insonoritzats i que incompleixen els horaris d’obertura i de tancament, el que empitjora i pertorba encara més el descans dels veïns.

L’ajuntament coneix aquest problema. Els veïns hi han presentat nombroses denúncies i queixes però no han obtingut cap resposta satisfactòria. Encara que reconeixen que en els últims mesos han notat una certa millora quant a l’atenció policial, la continuen considerant escassa. Quan hi acudeixen “els agents es limiten a observar com a mesura persuasiva i solament escasses vegades duen a terme identificacions o denúncies als assistents”. Una actuació que els veïns consideren insuficient, ja que en el moment que la policia marxa els joves tornen a fer el mateix.

Tant la Generalitat com l’Ajuntament de València han traslladat al defensor valencià les actuacions efectuades per a solucionar aquest problema. Unes mesures, com ara les ordres de cessament d’ambientació musical o multes per incompliment de la normativa que, segons al·leguen els veïns, no s’arriben a acomplir o no són efectives.

Sobre aquesta última qüestió el Síndic ja s’ha manifestat diverses vegades en altres expedients: “cal evitar aquelles situacions en què resulta més rendible pagar unes sancions de reduït import que respectar el límit màxim de decibels permesos i acomplir l’horari de tancament.”

Per tot això, el defensor del poble valencià s’ha dirigit tant a l’Ajuntament de València com a l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències (dependent de Presidència de la Generalitat) per a demanar-los que adopten mesures “reals i efectives” per a solucionar aquest problema. Una recomanació que ja ha acceptat Presidència de la Generalitat, ha comunicat les noves actuacions i s’ha compromés a efectuar un seguiment més pròxim als locals i la zona referida.

Vegeu la resolució del Síndic sobre aquest assumpte.

Notícies relacionades