El Síndic investiga l’Administració pels accidents de menors en festejos taurins
03-09-2024Actualitat
- Inici >
- Actualitat >
- El Síndic, a favor d’equiparar els requisits per a l’adopció de menors d’1 any a la Comunitat Valenciana als de la llei estatal
Actualitat del Síndic
El Síndic, a favor d’equiparar els requisits per a l’adopció de menors d’1 any a la Comunitat Valenciana als de la llei estatal
08-08-2024El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha recomanat a la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge que revise els criteris de diferència d’edat màxima entre adoptant i adoptat per a ajustar-la a l’actual normativa nacional.
La intervenció del defensor valencià en este assumpte té l’origen en la queixa presentada per una parella que va fer arribar la seua disconformitat amb este criteri de la Conselleria i que no va obtindre resposta. Un criteri que es basa en l’acord de la Comissió d’Adopció i Alternatives Familiars (CAAF) de 20/12/2021, que establix que únicament es proposarà per a l’adopció de xiquets i xiquetes menors d’1 any famílies que, en el moment de l’assignació, no hagen arribat als 43 anys.
En este sentit, Luna advertix que l’actual article 175 del Codi Civil espanyol, en el qual s’arrepleguen els requisits per a l’adopció, assenyala que la diferència d’edat màxima entre adoptant i adoptat no podrà ser superior a 45 anys, excepte casos concrets. A més, en l’exposició de motius de la Llei de protecció a la infància es fa referència expressa a la voluntat d’establir este límit «per a evitar que les discrepàncies que hi ha en la normativa autonòmica, sobre edats màximes d’idoneïtat, provoquen distorsions no desitjades».
No obstant això, la Conselleria no ha acceptat la recomanació del Síndic, perquè entén que l’acord del CAAF s’ajusta a la normativa vigent i que la diferència d’edat que s’hi inclou és totalment legal.
En la seua Resolució de tancament, el Síndic reflexiona sobre l’evolució de la societat espanyola, que des de 1975 no cessa de retardar l’edat mitjana d’entrada en la maternitat. Conseqüentment, «la distància generacional entre adoptants i adoptats també hauria d’ajustar-se a esta evolució».
Finalment, Luna indica que «en cap cas se suggeria, com sembla apuntar la Conselleria, un tracte de favor cap als sol·licitants d’adopció promotors d’esta queixa, sinó, més prompte, un ajustament dels criteris per a adequar-los a la realitat social actual i a l’esperit de la modificació del Codi Civil que va incorporar la Llei 26/2018, així com la seua rellevància respecte a les necessitats del menor a adoptar».
Consulteu la nostra actuació en este expedient.