Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic de Greuges investiga els plans locals de prevenció d’incendis forestals i de parcs naturals

Actualitat del Síndic

El Síndic de Greuges investiga els plans locals de prevenció d’incendis forestals i de parcs naturals

19-06-2019
El Síndic de Greuges investiga els plans locals de prevenció d’incendis forestals i de parcs naturals

El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, s’ha dirigit aquesta setmana a les administracions públiques valencianes competents en matèria de prevenció d’incendis forestals per a conéixer les actuacions que estan desenvolupant en aquest àmbit.

El conjunt de terrenys forestals de la Comunitat Valenciana presenta un elevat risc d’incendis com a conseqüència de la seua estructura vegetativa, la climatologia, l’orografia i l’alt nivell d’ocupació i activitat antròpica que suporten. Per aquesta raó, la llavors Conselleria de Territori i Habitatge, al juliol de 2005, ja va declarar com a zona d’alt risc d’incendi el conjunt dels terrenys forestals de la Comunitat Valenciana.

Durant els dos últims anys, el defensor valencià ha dut a terme tres investigacions d’ofici destinades a supervisar l’actuació de les administracions valencianes en matèria de prevenció d’incendis; una sobre la neteja de muntanyes públiques a la Comunitat Valenciana, una altra sobre els plans de prevenció d’incendis en parcs naturals i una última sobre els plans locals de prevenció d’incendis forestals.

Fruit d’aquestes investigacions, al novembre de 2017, Cholbi va instar a la llavors Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural a aprovar amb urgència el Pla de prevenció del parc natural Penyagolosa i revisar els respectius plans de prevenció d’incendis que havien expirat d’un altres 17 parcs naturals d’aquesta Comunitat.

Igualment, al desembre de 2018, després de comprovar que dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana amb superfícies forestals i per tant obligats a tindre plans antiincendis, només 61 en tenien, Cholbi va instar la Conselleria a exigir als consistoris restants la redacció i l’aprovació d’aquest document.

Ara, el Síndic vol saber en què han quedat aquestes recomanacions que van ser acceptades al moment oportú. Amb aquest objectiu, s’ha dirigit aquesta setmana a la nova Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, a les tres diputacions provincials i a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies per demanar-los informació actualitzada respecte d’això.

 

Notícies relacionades