Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic reclama a l’Ajuntament de Novelda que restaure l’atenció presencial sense cita prèvia

Actualitat del Síndic

El Síndic reclama a l’Ajuntament de Novelda que restaure l’atenció presencial sense cita prèvia

11-01-2023
El Síndic reclama a l’Ajuntament de Novelda que restaure l’atenció presencial sense cita prèvia

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha instat l’Ajuntament de Novelda a atendre les persones que es dirigisquen a les oficines d’atenció i registre sense que hi haja limitació ni hagen d’obtenir cita prèvia.

La intervenció d’aquesta institució es va originar després de la queixa presentada per un ciutadà en la qual denunciava aquest requisit obligatori a l’hora de dur a terme tràmits tan bàsics com ara la presentació de documents en el registre de l’Ajuntament.

Per al defensor valencià, «quan el ciutadà disposa d’un termini taxat per a exercir un dret, tan vàlid és el primer dia com l’últim a l’hora d’acudir al registre per a formalitzar-lo. Si es veta l’accés dins d’aquest termini perquè se li exigeix, de manera obligatòria, la cita prèvia i aquesta es concedeix en una data posterior a la fi del termini, s’estarien vulnerant els seus drets».

A més, el defensor del poble valencià ha demanat a l’Ajuntament de Novelda que preste especial atenció a aquells col·lectius de persones afectades per la bretxa digital que trien comunicar-se amb l’Ajuntament a través de mitjans electrònics. Per a atendre aquestes persones que, per la seua edat, veïnatge, manca de domini digital, escassa formació, desconeixement de l’idioma o falta de recursos troben dificultats a l’hora de realitzar amb èxit tràmits administratius telemàtics, Luna advoca per dotar a totes les oficines municipals de punts autònoms amb ordinadors i personal funcionari que puga prestar-los auxili i assessorament.

D’acord amb l’evolució de la crisi sanitària del Covid, el Síndic entén que l’Administració no pot imposar l’obligatorietat de la cita prèvia per a registres i oficina d’atenció ciutadana perquè «manca d’empara legal». No obstant això, considera que la cita prèvia pot ser positiva per al ciutadà «perquè li estalvia temps» i també per a l’Administració «que pot organitzar millor el servei», però que ha de tenir un caràcter voluntari.

Consulteu la nostra resolució: 11919870.pdf (elsindic.com)

Notícies relacionades