Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic supervisa l’escolarització de menors ucraïnesos als centres educatius valencians

Actualitat del Síndic

El Síndic supervisa l’escolarització de menors ucraïnesos als centres educatius valencians

25-04-2022
El Síndic supervisa l’escolarització de menors ucraïnesos als centres educatius valencians

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha obert una queixa d’ofici per a investigar i supervisar l’actuació de l’Administració educativa valenciana en relació amb la incorporació de xiquetes, xiquets i adolescents ucraïnesos a centres docents públics de la nostra Comunitat.

Concretament, el defensor del poble valencià vol conéixer el protocol específic d’acollida de l’alumnat ucraïnés, com també els detalls dels plans anunciats per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per a reforçar la capacitat del sistema educatiu actual: increment de professorat, unitats d’orientació, contractació de traductors/es, aules internivell o formació específica de docents per a atendre aquests menors i les seues famílies. Luna també s’ha interessat pels centres en què s’han escolaritzat menors ucraïnesos i tenen una ràtio per damunt del que és recomanable, i vol saber què s’està fent sobre aquest tema.

La Conselleria, per part seua, compta amb un mes per a remetre l’informe al Síndic, un termini que pot ser ampliat trenta dies més amb caràcter excepcional, sempre que ho sol·licite.

Fonts oficials indiquen que les comunitats autònomes han escolaritzat més de 7.000 menors, el 40% dels quals -segons s’ha publicat en diversos mitjans de comunicació i ha reconegut la Direcció General d’Innovació Educativa d’aquesta Conselleria- han sigut escolaritzats a centres docents públics de la Comunitat Valenciana. Un augment d’alumnat que difícilment es pot atendre amb l’organització dels recursos previstos al començament de curs.

En aquest sentit, el Síndic al·ludeix a la seua obligació legal d’atendre i de protegir de manera prioritària aquelles persones en situació d’especial vulnerabilitat, tal como ocorre en aquest cas amb xiquets i adolescents ucraïnesos que han arribat a territori espanyol fugint de la guerra. Una emergència que requereix un atenció especial, tenint en compte la situació, les necessitats i les dificultats emocionals dels menors com a conseqüència del trauma viscut.

D’altra banda, Luna s’ha unit a la iniciativa de la Xarxa Europea de Defensors de la Infància per a facilitar que xiquets, xiquetes i adolescents ucraïnesos desplaçats puguen seguir el seu currículum educatiu des de la distància. Per a això, el Síndic publica en el seu web una guia elaborada per l’oficina del Defensor del Poble ucraïnés que conté informació per a xiquets, pares i mestres sobre recursos educatius en línia, de difusió lliure.

Notícies relacionades