Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic urgeix a eliminar les llistes d’espera i garantir l’accés urgent als Centres d’Atenció Primerenca

Actualitat del Síndic

El Síndic urgeix a eliminar les llistes d’espera i garantir l’accés urgent als Centres d’Atenció Primerenca

31-05-2019
El Síndic urgeix a eliminar les llistes d’espera i garantir l’accés urgent als Centres d’Atenció Primerenca

El síndic de greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, ha demanat a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que elimine urgentment les llistes d’espera per a ser atesos als Centres d’Atenció Primerenca (CAT). També insta a deixar sense efecte la instrucció que obliga a atendre dos menors per cadascuna de les places concertades, en considerar que aquestes condicions no garanteixen l’atenció integral i individualitzada que necessiten els menors usuaris i les seues famílies.

El defensor del poble valencià entén que aquesta demora en l’assignació de plaça en un CAT, a més d’implicar una vulneració dels drets de les xiquetes i xiquets afectats, pot provocar efectes negatius i, en alguns casos, irreversibles en el seu desenvolupament. “Cal no oblidar que es tracta de xiquets molt xicotets, amb edats que oscil·len entre els 0 i 6 anys i que presenten trastorns del desenvolupament, discapacitat o diversitat funcional”. És per això que considera prioritari que la Conselleria actualitze amb urgència les condicions i requisits de funcionament dels CAT, la regulació vigent dels quals es remunta a l’any 2001, cosa que mostra un clar desfase quant a les noves necessitats quantitatives i qualitatives de la població que cal atendre.

D’acord amb l’informe remés per la Conselleria, les províncies d’Alacant i de Castelló són les que pateixen les majors demores. A Castelló, per exemple, hi ha xiquets a la llista d’espera des de l’octubre de 2017. Es tracta principalment de xiquets que tenen entre 1 i 4 anys.

Província Nre. CAT Nre. places Nre. Xiquets atesos Llista d’espera (31/01/2019)
València 24 1187 2091 28
Castelló 5 265 418 106
Alacant 16 960 1679 345
TOTAL 45 2412 4188 479

Aquest informe també destacava l’increment de pressupost assignat i el de places d’atenció primerenca, que passa de les 115 places a la província de Castelló al 2015 a les 405 previstes per a la fi d’enguany. Malgrat els evidents esforços duts a terme per l’Administració, aquests resulten insuficients, si tenim en compte l’elevat nombre de xiquets i xiquetes que es troben a l’espera de ser atesos.

Consulteu la resolució del Síndic: https://www.elsindic.com/Resoluciones/11027103.pdf

Notícies relacionades