Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • L’Observatori del Menor del Síndic compleix quatre anys

Actualitat del Síndic

L’Observatori del Menor del Síndic compleix quatre anys

14-06-2019
L’Observatori del Menor del Síndic compleix quatre anys

L’Observatori del Menor del Síndic de Greuges, amb representació de més de 20 entitats de tota la Comunitat Valenciana que treballen en l’àmbit de la infància, ha realitzat aquesta setmana la seua reunió trimestral en l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València. Es tracta d’un observatori que es va posar en marxa al juny de 2015 amb un objectiu molt clar: vetlar pels drets dels xiquets, xiquetes i adolescents a la Comunitat Valenciana.

El tema central de la reunió ha sigut l’atenció als menors estrangers no acompanyats. Per a il·lustrar sobre aquesta qüestió, la coordinadora d’Unicef a la nostra Comunitat, Marlene Perkins, ha dut a terme una presentació amb les dades de l’informe que aquesta organització va publicar a començaments d’enguany sobre aquesta problemàtica, amb especial referència a la frontera sud espanyola.Així mateix, el Síndic ha donat a conéixer als participants el treball que està desenvolupant, juntament amb les defensories del poble d’Espanya, sobre la resposta institucional que es presta a aquest col·lectiu de menors altament vulnerables i la situació dels seus drets. Les conclusions i recomanacions dels defensors es donaran a conéixer aquesta tardor, durant les Jornades de Coordinació de Defensors del Poble que tindran lloc a Sevilla.

Tant Unicef com el Síndic comparteixen la preocupació per les mancances que presenta el sistema de protecció a la infància. És un sistema que ja es trobava “desbordat” abans de l’augment del nombre de menors estrangers no acompanyats que estan arribant a Espanya durant els últims anys. En la reunió també s’han abordat les qüestions següents: la necessitat de millorar els processos actuals de determinació d’edat, les garanties d’aquests menors davant de les repatriacions, les dificultats dels menors no acompanyats per a aconseguir l’autorització de residència i, més encara, quan arriben a la majoria d’edat, com també la invisibilitat dels menors víctimes de les màfies que es dediquen al tràfic de persones.

L’adjunt segon del Síndic, Carlos Morenilla, ha agraït al Col·legi d’Advocats de València, membre d’aquest Observatori, i especialment a la seua vicedegana, Ángela Coquillat, totes les facilitats oferides a l’hora de realitzar aquesta reunió a les seues instal·lacions.

Igualment, el Síndic ha volgut deixar constància del seu reconeixement a totes les persones que han participat activament durant els últims quatre anys en les diverses reunions de l’Observatori: “sens dubte, l’esforç, el temps i la dedicació de tots aquests professionals mereixen el nostre agraïment més sincer”.

Actualment, formen part de l’Observatori del Menor del Síndic de Greuges representants de les entitats següents: Plataforma en Defensa de l’Acolliment Familiar de la Comunitat Valenciana, APIME, Fundació Diagrama, Unicef, Càritas, Creu Roja, Save the Children, Associació de Directores i Directors del País Valencià, FAPA Enric Valor d’Alacant, COVAPA/FAPA d’Alacant Gabriel Miró, Observatori del Dret Universal a la Salut CV (ODUSALUD), Federació d’Ensenyament de CCOO, Secretaria de Política Social i Igualtat d’UGT-PV, Col·legi d’Advocats de València, Col·legi Oficial d’Educadors, Col·legi Oficial de Treballadors Socials, Col·legi Oficial de Psicòlegs; a banda de professionals i experts vinculats a universitats i altres ONG , etc.