Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • Luna adverteix Sanitat que és el seu deure legal protegir la salut dels seus treballadors davant del risc de contagi de la Covid-19

Actualitat del Síndic

Luna adverteix Sanitat que és el seu deure legal protegir la salut dels seus treballadors davant del risc de contagi de la Covid-19

23-07-2020
Luna adverteix Sanitat que és el seu deure legal protegir la salut dels seus treballadors davant del risc de contagi de la Covid-19

El síndic de Greuges, Ángel Luna, ha dictat una resolució en què recorda a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública el seu deure legal, com a ocupadora, de protegir el personal laboral que estiga al seu servei. A més, insta Sanitat a garantir el dret a la salut dels treballadors de tots els centres sanitaris, sociosanitaris o socials ─públics i concertats─ i dotar-los amb equips de protecció individual adequats per a l’exposició al virus i el risc de contagi de la Covid-19.

Així s’ha pronunciat el Síndic després de tancar la investigació d’una queixa presentada a la fi de març pel president autonòmic del sector sanitat de la Comunitat Valenciana del sindicat CSIF, qui denunciava que des del passat 31 de gener havia dirigit diversos escrits a la Conselleria de Sanitat en què sol·licitava mesures de protecció per als treballadors d’institucions sanitàries en relació amb la pandèmia Covid-19, com ara mampares envidrades separadores i EPI, com també informació dels passos que calia seguir i protocols. El sindicat també manifestava que havia informat de la manca de guants, màscares quirúrgiques, FPP2 i FPP3, i desinfectant, i que no havia rebut resposta expressa de l’Administració sanitària a cap dels seus escrits.

El Síndic conclou que és un fet notori que va existir una situació de desproveïment des dels primers instants de la pandèmia, però la veritat és que en l’informe remés a la institució l’Administració no acredita haver respost, no ja amb la informació reclamada directament per l’autor de la present queixa, sinó tampoc amb la identificació de les mesures concretes  i el subministrament dels EPI destinats a protegir els professionals de l’àmbit sanitari  denunciat per aquest col·lectiu. De fet, el  personal sanitari ha  desenvolupat el seu treball  sota l’existència d’un risc greu per a la salut, per la seua exposició a l’agent biològic Covid-19, propiciat per l’escassetat d’EPI. Aquest risc s’ha materialitzat en un elevat índex de contagis entre el personal sanitari, amb major incidència que la resta de la població.

Sense posar en dubte els esforços de la Conselleria, ni les dificilíssimes circumstàncies de proveïment de material que s’ha portat a efecte progressivament, el Síndic troba a faltar  que Sanitat haja fet constar en el seu informe els subministraments concrets d’EPI, tal com reclamava l’autor d’aquesta queixa.

Així mateix, Luna, destaca el fet que continuem en una situació delicada des del punt de vista de la salut pública, amb nous rebrots a la Comunitat Valenciana, a escala nacional i  internacional, fet que obliga a extremar els riscos probables que es deriven d’aquesta situació. “La normativa de prevenció de riscos laborals imposa l’obligació legal a l’Administració, com a ocupadora, de protegir els treballadors, cosa que comporta necessàriament també l’obligació de dotar-los dels mitjans preventius necessaris perquè facen el seu treball amb les mínimes i imprescindibles condicions de seguretat per a la  seua  salut. Si no ho fa, i no existeix un motiu que justifique aquesta conducta, infringeix la normativa  de prevenció de riscos laborals,  però  a més,  això  comporta  posar en perill  els     treballadors,  que  resten exposats  a un  risc  greu  per a la  seua  salut previsible, evitable o minimitzable, i fins i tot es pot lesionar la vida” assenyala el síndic.

 

 

 

 

 

 

Notícies relacionades