Actualitat
- Inici >
- Actualitat >
- El Síndic reclama a les administracions coordinació per a complir amb la seua obligació legal de no demanar a la ciutadania els documents que aquestes ja tenen
Actualitat del Síndic
El Síndic reclama a les administracions coordinació per a complir amb la seua obligació legal de no demanar a la ciutadania els documents que aquestes ja tenen
03-11-2020Luna exigeix que es facilite la tramitació de les ajudes a les persones
El síndic de Greuges, Ángel Luna, ha detectat que una bona part dels problemes que denuncia la ciutadania té a veure amb les greus dificultats que sorgeixen per a obtenir documents que els exigeix una administració per a tramitar un servei, ajuda o prestació, atés que és una obligació legal que les administracions actuen de manera coordinada i que aprofiten la informació de la qual disposen per a evitar, així, que les persones hagen d’aportar documentació que ja està disponible en el sistema.
L’actual situació sociosanitària provocada per la Covid-19 ha complicat més l’obtenció de documents a causa de la reducció dels serveis oferits presencialment. Així, moltes vegades cal demanar una cita prèvia que pot arribar a concedir-se amb prou de retard. Tot això empitjora encara més la situació d’aquelles persones més vulnerables i que més ajuda necessiten. Per si no fos prou, no sembla molt recomanable en aquests moments de pandèmia exposar-se a fer cua, ni tensar l’atenció en persona per a fer tràmits innecessaris.
Així mateix, són moltes les persones que no poden o no saben utilitzar internet per a relacionar-se amb l’Administració quan han de tramitar la renda valenciana d’inclusió, un habitatge o una ajuda d’emergència, per exemple. De fet, sovint una administració requereix el certificat d’empadronament, quan és un document que pot obtenir a través d’una altra administració.
Així les coses, en nom d’una millor governança i de més eficàcia, el Síndic reclama a les administracions que es coordinen i que solament requerisquen els documents i les dades d’acord amb el que es disposa en les lleis, a fi de garantir el dret de les persones a no aportar aquella documentació que:
- a) ja té l’administració que està tramitant la sol·licitud,
- b) ja ha sigut elaborada per qualsevol altra administració,
- c) ja ha sigut aportada prèviament davant de qualsevol administració. En aquest cas, si bé la persona ha d’indicar quan la va presentar i davant de quina administració concreta ho va fer, únicament se li pot exigir que aporte documentació quan es justifique que és impossible per a l’Administració obtenir-la a través dels seus propis mitjans.
D’altra banda, el Síndic també assenyala que l’Administració ha d’incloure, en tots els procediments, models que faciliten a les persones el dret esmentat.
De la mateixa manera, per a facilitar els tràmits administratius, l’Administració únicament ha d’exigir a les persones que corregisquen els defectes de les seues sol·licituds quan siga realment necessari, tenint en compte que:
- a) No tots els defectes tenen la mateixa importància. Cal tindre en compte la forma més fàcil de corregir-los des del punt de vista de la persona interessada, i facilitar-li aquesta labor.
- b) Els defectes poden ser corregits mentre l’Administració no declare de manera expressa el desistiment de la persona; és a dir, que ja no té un interés real a continuar amb la seua petició.
- c) Els escrits que exigisquen a les persones l’aportació de dades o documents hauran de ser comunicats de manera directa i resultar clars: no ha de haver-hi dubte sobre què es demana, per a què es demana i en quina normativa es basa l’Administració per a fer-ho. Això és especialment important en els procediments que tenen com a finalitat facilitar ajudes per a atendre persones en situacions de necessitat. Cal evitar que esdevinguen obstacles que eliminen la seua possibilitat d’obtenir aquestes ajudes.