
Actualitat
- Inici >
- Actualitat >
- Luna: «Les demores de valoració de la dependència es reduirien complint el contracte-programa i ampliant l’equip de la Conselleria»
Actualitat del Síndic
Luna: «Les demores de valoració de la dependència es reduirien complint el contracte-programa i ampliant l’equip de la Conselleria»
18-03-2025
El Síndic de Greuges considera que les demores en les valoracions dels expedients de dependència podrien reduir-se amb la plena contractació dels equips d’atenció primària bàsica previstos en el contracte-programa, i amb l’ampliació de l’equip de valoració de la Conselleria. Esta és la conclusió amb què el defensor tanca la queixa d’ofici que va obrir per a investigar les causes, els motius i les possibles solucions a la demora en la valoració de les persones, atés el temps que transcorre des de la sol·licitud fins a esta valoració, passant per la gravació i validació d’esta.
L’obertura d’esta queixa d’ofici és a causa del significatiu augment del nombre de municipis que, en les seues respostes a les peticions d’informació del Síndic, revelen greus deficiències en el funcionament dels serveis socials generals. Estes deficiències afecten directament la tramitació dels expedients de dependència, en què destaquen les demores en les valoracions de les persones a causa de la falta de personal, problemes informàtics, deficiències d’organització i uns altres factors.
Un dels municipis afectats és l’Ajuntament d’Ibi (Alacant), els expedients de queixa del qual han permés conéixer en major profunditat la dimensió del problema, comú a molts pobles i ciutats. Per això, esta institució va triar Ibi com a municipi de referència per a obrir una queixa d’ofici, a més de dirigir-se a la Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda com a responsable final.
El Síndic de Greuges va recomanar a la Conselleria de Servicis Socials que simplifique el procés de valoració de les persones dependents per a evitar retards i que facilite els tràmits inicials per a reconéixer la situació de dependència. També va suggerir garantir un finançament adequat i continu a les administracions locals, així com crear borses de treball d’àmbit autonòmic, provincial i comarcal per a millorar la contractació de personal.
A més, el Síndic va demanar analitzar les dificultats que tenen els ajuntaments per a contractar professionals, incloure COSITAL en l’elaboració de convenis-programa i reforçar les plantilles dels serveis socials. Així mateix, va recomanar no demorar la validació de les sol·licituds de dependència i establir criteris clars i públics per a prioritzar les valoracions.
D’altra banda, el defensor va recomanar a l’Ajuntament d’Ibi demanar ajuda directa de l’equip de valoradors de la Conselleria temporalment; prosseguir amb la preparació del pròxim contracte-programa, evitant demores; agilitzar la gravació de les sol·licituds de reconeixement de dependència; sol·licitar una ampliació del personal de l’equip d’intervenció social i suport jurídic-administratiu, i preveure una plantilla ajustada a les seues necessitats en el pròxim contracte-programa.
Encara que tant la Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda com l’Ajuntament d’Ibi han acceptat parcialment les recomanacions del Síndic de Greuges, el problema continua latent i depén de l’existència d’una consignació adequada i suficient en les corresponents lleis de pressupostos de la Generalitat.
Consulta les resolucions del Síndic sobre este assumpte: