Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El defensor valencià investiga les llistes d’espera en els tractaments de reproducció assistida

Actualitat del Síndic

El defensor valencià investiga les llistes d’espera en els tractaments de reproducció assistida

25-02-2022
El defensor valencià investiga les llistes d’espera en els tractaments de reproducció assistida

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha obert una queixa d’ofici per a investigar i supervisar les demores existents a l’hora d’accedir a les tècniques de reproducció assistida en la sanitat pública valenciana. I és que, durant els últims anys, aquesta institució ha vist com s’ha incrementat el nombre de queixes relacionades amb aquesta problemàtica. Aquestes queixes són un reflex de l’actual taxa de natalitat a la Comunitat Valenciana, on es continua retardant l’edat de la maternitat i creix el nombre de dones de més de 35 anys que volen concebre el seu primer fill.

D’acord amb la normativa estatal sanitària, tant el diagnòstic com el tractament de la infertilitat es troben inclosos en la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut. Actualment, per a accedir a aquesta prestació l’Administració exigeix una sèrie de requisits, un dels quals és l’edat. En el cas de la dona, l’edat límit per a sotmetre’s a aquests tractaments és de 40 anys. Per tant, aquestes demores poden arribar a comportar l’exclusió de la pacient del seu dret a rebre el tractament.

Per part seua, Luna ha requerit a la Conselleria de Sanitat que l’informe sobre el nombre d’unitats de reproducció assistida de què disposa la xarxa pública valenciana i que detalle els departaments de salut i la població a la qual atenen. També vol conéixer l’organització d’aquestes unitats: el nombre de personal sanitari que hi treballa i la seua categoria professional. Així mateix, ha preguntat pel volum de les llistes d’espera en aquestes unitats, les mesures dutes a terme per a reduir-les o la possibilitat de derivar casos a la sanitat privada.

Ara, la Conselleria disposa d’un mes per a remetre la informació. Aquest termini es podria ampliar un altre mes si l’Administració sanitària ho sol·licita i ho justifica.

Notícies relacionades