Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic adverteix de la indefensió dels consumidors acusats de manipular el comptador de llum

Actualitat del Síndic

El Síndic adverteix de la indefensió dels consumidors acusats de manipular el comptador de llum

23-12-2021
El Síndic adverteix de la indefensió dels consumidors acusats de manipular el comptador de llum

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha plantejat a la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball que, davant de la possibilitat d’una possible manipulació del comptador, sol·licite proves contundents i oportunes, en entendre que les proves aportades per la companyia subministradora deixen el consumidor en una indefensió absoluta.

La intervenció del Síndic es va iniciar després de la queixa presentada per una ciutadana a causa de la falta de resposta a un recurs d’alçada per una suposada manipulació del comptador de llum. L’actuació del defensor es va centrar, d’una banda, en la falta de resposta, i d’una altra banda, en la funció d’inspecció i supervisió en matèria energètica que ha de dur a terme la Conselleria davant de l’acusació de la companyia elèctrica de manipulació del comptador.

Quant a la primera qüestió ─el silenci administratiu─, Luna urgeix la Conselleria a resoldre sense més demora el recurs presentat per la ciutadana fa més de 17 mesos.

Pel que fa al tema de fons, aquesta institució entén que es perseguisca el frau elèctric, sempre que els drets dels consumidors siguen garantits durant el procés. Tanmateix, en la majoria de casos el consumidor no rep cap avís de les actuacions d’inspecció realitzades per la companyia elèctrica i es troba que aquesta ha canviat o ha substituït l’equip de mesura sense avisar-lo, de manera que no existeix prova o manera de verificar la situació i l’estat del comptador.

En aquestes situacions el Síndic considera que el consumidor està indefens: «ens trobem davant d’una posició d’abús de poder per part de la companyia, ja que aquesta és jutge i part en la detecció del frau. Els consumidors són acusats sense proves suficients, sense haver estat presents en la inspecció del comptador i sense que l’acta del tècnic de la companyia incloga la signatura de cap testimoni, de manera que el consumidor es troba exposat a abonar el que li exigeixen si no vol que li tallen el subministrament».

Per aquest motiu, el defensor considera necessari impulsar un altre mecanisme que concedisca més garanties al consumidor: «simplement amb la “paraula” de la companyia elèctrica i la remissió d’una carta al ciutadà en què es comunica el frau i es reclama el pagament de la refacturació, sense més ni més, no hauria de ser suficient, sinó que caldria que existira la verificació d’un tercer o que la manipulació fora certificada per un organisme de control o supervisió, ja siga per una empresa privada autoritzada per la Generalitat, ja siga a través de qualsevol altre mitjà».

Consulteu la resolució.

Notícies relacionades