Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic demana a Sanitat que atenga la demanda actual de tractaments de reproducció assistida

Actualitat del Síndic

El Síndic demana a Sanitat que atenga la demanda actual de tractaments de reproducció assistida

25-01-2022
El Síndic demana a Sanitat que atenga la demanda actual de tractaments de reproducció assistida

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha instat la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a dotar dels mitjans personals i materials necessaris per a atendre la demanda existent de tractaments de reproducció assistida.

L’actuació del defensor valencià es va iniciar fa uns mesos, després de la queixa presentada per una ciutadana preocupada per la demora a l’hora d’iniciar un tractament de fecundació in vitro a l’Hospital Clínic Universitari de València. L’afectada, amb baixa reserva ovàrica, havia plantejat el seu problema davant del SAIP i sol·licitava un avançament en la llista d’espera, atenent a les seues circumstàncies personals, però continuava a l’espera d’una contestació.

Després de sol·licitar informació sobre aquest assumpte, la Conselleria va comunicar al Síndic que ja havia traslladat resposta a la persona interessada, en què manifestaven que “prioritzar persones amb baixa reserva és difícil, alhora que constitueix un greuge comparatiu per a altres usuàries inscrites en la llista d’espera i que també es troben en el mateix supòsit”.  Així mateix, hi afegia que la llista d’espera d’aquest Hospital per a iniciar el cicle ─de 12 mesos─ era la més baixa de la Comunitat Valenciana.

No obstant això, per al Síndic, l’Administració sanitària ha de donar resposta a les necessitats de la societat valenciana en el context social actual, en què hi ha un evident increment de parelles i dones amb problemes per a concebre i on el retard de la maternitat per raons econòmiques, laborals i que escapen moltes vegades a la voluntat de les afectades és una realitat indiscutible, amb el conseqüent descens de la natalitat i l’envelliment de la població. “El dret legítim de les persones a veure satisfeta la seua il·lusió d’una maternitat/paternitat responsable i desitjada no es pot trobar limitat pels problemes de falta d’infraestructures o, en altres paraules, de desajustos entre la demanda i l’oferta de la prestació”, raona el defensor en la seua resolució.

En aquest cas concret, el Síndic també ha suggerit a l’Administració sanitària que el Servei de Ginecologia de l’Hospital Clínic cite la interessada, com més prompte millor.

Consulteu la nostra resolució sobre aquest assumpte.

Notícies relacionades