Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic demana a Sanitat que cada pacient puga saber en temps real la seua posició en la llista d’espera per a una prova o operació

Actualitat del Síndic

El Síndic demana a Sanitat que cada pacient puga saber en temps real la seua posició en la llista d’espera per a una prova o operació

13-09-2022
El Síndic demana a Sanitat que cada pacient puga saber en temps real la seua posició en la llista d’espera per a una prova o operació

El síndic de Greuges, Ángel Luna, demana a la Conselleria de Sanitat i Salut Pública que permeta al pacient accedir, amb el seu SIP, al Registre Individualitzat de Llista d’Espera de Consultes Externes i Proves diagnòstiques/terapèutiques, i també al de la Llista d’Espera Quirúrgica, perquè puga saber, en temps real i diàriament, quina posició concreta ocupa en la llista d’espera del seu tractament o operació pendent.

Aquesta informació és essencial perquè els pacients inclosos en les llistes d’espera puguen controlar i exigir a Sanitat el seu dret a rebre prestacions, en igualtat de condicions, i en un temps màxim. El fet de no disposar d’aquestes dades els deixa en un estat d’indefensió.

Aquesta institució, després de concloure la seua investigació d’ofici sobre la transparència de les llistes d’espera sanitària, destaca que la Conselleria de Sanitat no detalla cap obstacle jurídic o tècnic que impedisca conéixer la situació del pacient en la llista d’espera de consultes externes i proves diagnòstiques/terapèutiques, i li reprova que tampoc expresse cap compromís temporal sobre quan tindran els pacients accés a aquesta informació.

Pel que fa a les llistes d’espera quirúrgiques, el Síndic és conscient que és el personal facultatiu qui en decideix la prioritat atenent a raons mèdiques i no al temps que una persona porte esperant una operació. Ara bé “una vegada decidida aquesta prioritat i, sense perjudici que aquesta puga canviar d’acord amb l’evolució de l’estat de salut, els pacients haurien de poder conéixer el lloc que ocupen diàriament en la llista d’espera”.

El Síndic també apunta que en l’informe enviat per Sanitat, en resposta a les qüestions plantejades en la queixa d’ofici, no es detallen les tasques que s’han realitzat fins aquest moment de manera centralitzada per a reduir les demores. Per aquest motiu, insta la Conselleria de Sanitat a impulsar el funcionament real i efectiu de les oficines de control de la demora, constituïdes en cada departament de salut.

Així mateix, Luna recomana a Sanitat que publique en la pàgina web informació sobre les llistes d’espera de consultes externes i proves diagnòstiques, perquè actualment només hi apareixen les llistes d’espera quirúrgiques. I tot això, amb la finalitat de conéixer les dades globals i la situació per departaments, especialitats i patologies.

A continuació detallem les dades publicades per la Conselleria de Sanitat en la seua pàgina web, en el moment en què es va redactar aquesta resolució del Síndic, corresponents a les llistes d’espera quirúrgiques del mes de juny de 2022.

COMUNITAT VALENCIANA DIES
Demora mitjana estructural 87

 

 

DEPARTAMENT DE SALUT DEMORA MITJANA ESTRUCTURAL(DIES)
DEPARTAMENT DE SALUT DE VINAROS 118
DEPARTAMENT DE SALUT DE CASTELLO 62
DEPARTAMENT DE SALUT DE LA PLANA 96
DEPARTAMENT DE SALUT DE SAGUNT 59
DEPARTAMENT DE SALUT DE VCIA CLINIC-LA MALVA-ROSA 78
DEPARTAMENT DE SALUT VCIA ARNAU DE VILANOVA LLIRIA 57
DEPARTAMENT DE SALUT DE VALÈNCIA – LA FE 116
DEPARTAMENT DE SALUT DE REQUENA 75
DEPARTAMENT DE SALUT DE VALÈNCIA -HOSPITAL GENERAL 112
DEPARTAMENT DE SALUT DE VALÈNCIA – DOCTOR PESET 61
DEPARTAMENT DE SALUT DE LA RIBERA 61
DEPARTAMENT DE SALUT DE GANDIA 45
DEPARTAMENT DE SALUT DE DÉNIA 72
DEPARTAMENT DE SALUT DE XATIVA – ONTINYENT 81
DEPARTAMENT DE SALUT D’ALCOI 121
DEPARTAMENT DE SALUT DE LA MARINA BAIXA 56
DEPARTAMENT DE SALUT D’ALACANT-SANT JOAN D’ALACANT 134
DEPARTAMENT DE SALUT D’ELDA 76
DEPARTAMENT DE SALUT D’ALACANT – HOSPITAL GENERAL 133
DEPARTAMENT DE SALUT D’ELX – HOSPITAL GENERAL 74
DEPARTAMENT DE SALUT D’ORIOLA 61
DEPARTAMENT DE SALUT DE TORREVELLA 59
DEPARTAMENT DE SALUT DE MANISES 45
DEPARTAMENT DE SALUT D’ELX-CREVILLENT 61
CONSORCI HOSPITAL PROVINCIAL DE CASTELLÓ 110

 

Consulteu la resolució del Síndic: https://www.elsindic.com/resoluciones/expedientes/2022/202201875/11880412.pdf

Notícies relacionades