Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic investiga la situació de desprotecció d’un jove amb problemes de salut mental que roman al costat del geriàtric on està ingressada la seua àvia

Actualitat del Síndic

El Síndic investiga la situació de desprotecció d’un jove amb problemes de salut mental que roman al costat del geriàtric on està ingressada la seua àvia

17-05-2019
El Síndic investiga la situació de desprotecció d’un jove amb problemes de salut mental que roman al costat del geriàtric on està ingressada la seua àvia

El síndic de greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, va obrir a principis d’aquesta setmana una queixa d’ofici per a investigar la situació de desprotecció social en què, potser, es troba un jove de 35 anys amb problemes de salut mental a la ciutat d’Alacant.

D’acord amb la informació publicada en els mitjans de comunicació, la persona en qüestió es trobaria, des de fa anys, a l’espera d’una plaça residencial en un centre especialitzat per a persones amb malaltia mental (CEEM) i, de moment –segons els mitjans- viu en un banc al costat de la residència de tercera edat on recentment han ingressat la seua iaia.

Aquesta setmana, el defensor del poble valencià s’ha dirigit a les tres administracions afectades –Ajuntament d’Alacant, Conselleria d’Igualtat i Conselleria de Sanitat- per a sol·licitar-los informació sobre la situació descrita.

En concret, Cholbi ha demanat a l’Ajuntament d’Alacant que li comunique les actuacions que ha dut a terme a fi d’estudiar les necessitats d’aquesta persona, com també les labors de coordinació entre tots els agents socials per a atendre correctament el jove.

Quant a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, el Síndic vol saber quan va ser sol·licitada la plaça en el CEEM, la data prevista per a assignar-li-la i quina intervenció té prevista, juntament amb la Conselleria de Sanitat i altres administracions implicades, mentre el jove estiga en llista d’espera.

Finalment, el Síndic ha preguntat a la Conselleria de Sanitat si el jove està sent atés en algun dispositiu sanitari ambulatori i, si és així, l’evolució del tractament rebut i les intervencions previstes fins que dispose de plaça residencial.

Fa uns escassos tres anys, el Síndic va presentar un informe especial a les Corts Valencianes sobre l’atenció a les persones amb problemes de salut mental a la Comunitat Valenciana. Durant l’elaboració del document, la llavors Conselleria de Benestar Social va informar el defensor valencià (a l’abril de 2015) que els CEEM d’Alcoi i de Sant Joan estaven finalitzats i pendents d’obertura. Concretament, el d’Alcoi estava pendent de l’equipament i de determinar el tipus de gestió. El CEEM de Sant Joan, el titular del qual era la Diputació d’Alacant, ja estava equipat i únicament estava pendent d’obtindre la corresponent autorització per part de la Conselleria per a posar-lo en funcionament.

No obstant això, segons la informació a què ha tingut accés el Síndic, cap dels dos centres ha començat a funcionar, malgrat la manca de places que hi ha.

Notícies relacionades