Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic urgeix a eliminar la llista d’espera en els centres d’atenció primerenca

Actualitat del Síndic

El Síndic urgeix a eliminar la llista d’espera en els centres d’atenció primerenca

23-08-2022
El Síndic urgeix a eliminar la llista d’espera en els centres d’atenció primerenca

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha requerit a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que assigne plaça a un xiquet de 21 mesos per a rebre atenció primerenca, després d’una demora de sis mesos. De manera general, Luna també urgeix a adoptar totes aquelles mesures que siguen necessàries ˗ja siguen pressupostàries, organitzatives, de personal o procedimentals˗ per a acabar amb les llistes d’espera i garantir l’accés urgent als centres d’atenció primerenca (CAT) dels xiquets i xiquetes que ho requerisquen.

L’actuació del defensor del poble valencià es va iniciar arran de la queixa presentada per la mare del menor que assegurava que des del CAT d’Almoradí el van informar que existia una demora d’uns 11 mesos, a més del temps que ja portaven esperant.

Després de sol·licitar informe a la Conselleria, aquesta confirmava al Síndic que el centre seleccionat no comptava en l’actualitat amb places disponibles. És per això que li van oferir la possibilitat d’incloure altres CAT situats en municipis pròxims. Aquesta proposta va ser acceptada per la família, que va canviar de preferència al CAT “Adis Vega Baja” a Bigastro, amb una llista d’espera inferior.

L’atenció precoç ha sigut considerada per la Llei de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana una prestació professional garantida i gratuïta per a la població infantil de 0 a 6 anys que té trastorns del desenvolupament, discapacitat i diversitat funcional. Per aquest motiu, el Síndic recorda a la Conselleria la seua obligació legal d’atendre de manera urgent aquests menors.

Per al defensor valencià «la demora en l’assignació de plaça en un CAT, a banda d’implicar la vulneració d’un dret subjectiu, pot provocar efectes negatius i, en alguns casos, irreversibles, en el desenvolupament del menor i/o en l’estabilitat i millora de la seua situació de discapacitat.»

Malgrat els evidents esforços duts a terme per la Conselleria a augmentar el nombre de places disponibles de CAT, com també el conseqüent augment del pressupost assignat, aquests resulten insuficients atés l’elevat nombre de xiquets i xiquetes que es troben esperant assignació de places.

Vegeu la nostra resolució: 11877991.pdf (elsindic.com)

Notícies relacionades