Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • Els Defensors del poble de tota Espanya aborden a Alacant la situació dels menors estrangers no acompanyats

Actualitat del Síndic

Els Defensors del poble de tota Espanya aborden a Alacant la situació dels menors estrangers no acompanyats

26-04-2019
Els Defensors del poble de tota Espanya aborden a Alacant la situació dels menors estrangers no acompanyats

El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana ha convocat hui a Alacant als representants de totes les defensories de l’estat espanyol -tant la nacional com les autonòmiques- per a abordar la protecció i l’atenció integral que han de rebre els menors estrangers no acompanyats que es troben al nostre país. La reunió es planteja com a taller preparatori per a les pròximes Jornades de Defensors del Poble que se celebraran a Sevilla al mes d’octubre d’aquest any.

Els defensors del poble, durant els últims anys, segueixen amb preocupació l’augment constant del nombre de menors no acompanyats que arriben al nostre país; un fenomen que ha tingut especial incidència en algunes comunitats autònomes (Andalusia, Catalunya, País Basc, Comunitat Valenciana) i a la ciutat autònoma de Melilla.

Les Defensories supervisen la resposta institucional que es dóna a aquestos menors, els quals són altament vulnerables i també han estat vetlant perquè es garantisca el seu interés superior i els drets reconeguts en la normativa autonòmica, nacional i internacional. No podem oblidar que es tracta de xiquets, xiquetes i adolescents menors d’edat que arriben al territori espanyol sense anar acompanyats d’un adult responsable. Són menors que fugen de situacions de conflicte bèl·lic, de condicions de pobresa extrema, de la discriminació o de la persecució, per molts i variats motius, i que, a més, molts d’ells -i sobretot elles- són víctimes de les màfies de tràfic de persones.

L’atenció i protecció d’aquestos menors es duu a terme des dels sistemes de protecció a la infància i adolescència de les respectives comunitats autònomes; uns sistemes que ja mostraven mancances i que, amb l’arribada d’aquestos menors, han estat totalment desbordats. Com a resultat més visible, els defensors destaquen la sobreocupació permanent dels centres de recepció, la qual cosa impedeix el funcionament normal d’aquestos centres.

A més d’aquesta qüestió, en la reunió de hui s’han tractat altres assumptes com ara la millora dels processos actuals de determinació de l’edat dels menors i la necessitat de millorar el funcionament del Registre de Menors No Acompanyats per tal de disposar d’una informació completa i actualitzada que afavorisca la coordinació entre comunitats autònomes, tanmateix s’han tractat les garanties dels menors immigrants davant les repatriacions, les dificultats per a obtenir l’autorització de residència, els problemes dels menors no acompanyats en aconseguir la majoria d’edat, la protecció a menors víctimes de tràfic de persones i l’asil i la protecció internacional d’aquestos menors.

Les conclusions i recomanacions dels defensors per a millorar l’atenció integral d’aquestos menors es coneixeran durant la celebració de les Jornades de Coordinació de Defensors del Poble que se celebrarà a Sevilla (octubre 2019).

Notícies relacionades