Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • La ciutadania té el dret d’accedir als seus informes mèdics per mitjans electrònics

Actualitat del Síndic

La ciutadania té el dret d’accedir als seus informes mèdics per mitjans electrònics

27-07-2021
La ciutadania té el dret  d’accedir als seus informes mèdics per mitjans electrònics

Des del Síndic, defensem la petició d’un veí de Mislata d’accedir als seus informes mèdics de manera electrònica i considerem que és “absolutament clara” l’obligació que té l’Administració sanitària de posar els mitjans necessaris per a respectar i complir amb aquest dret de relacionar-se amb l’administració a través de mitjans electrònics. 

La nostra actuació es va iniciar a mitjans d’abril quan vam rebre la queixa d’un ciutadà, que pertany a l’àrea de salut de Manises, el qual ens traslladava les seues dificultats per a sol·licitar de manera presencial els seus informes mèdics. En concret al·legava problemes de desplaçament en el transport públic i l’estada en espais tancats en l’actual situació de pandèmia; però sobretot es queixava perquè, per a fer aquest tràmit, “només s’habiliten els dimarts i de 9.00 a 14.00 hores, presencialment, s’emplena la sol·licitud i després cal esperar que t’avisen i tornar de nou”. L’interessat considerava que haurien d’habilitar una via electrònica per poder obtindre els informes de forma més immediata i senzilla. 

L’actual legislació en aquesta matèria (Llei 31/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques) incorpora la tramitació electrònica com el mitjà habitual de l’Administració per a relacionar-se amb els ciutadans. En concret, l’article 14 d’aquesta llei estableix que tota persona té dret a triar en tot moment com vol comunicar-se amb l’Administració Pública a l’hora d’exercir els seus drets i obligacions, és a dir, si ho vol fer a través de mitjans electrònics o no. Per la qual cosa és evident l’obligació de l’Administració d’oferir mitjans electrònics per a relacionar-se amb la ciutadania. 

Per a més informació, consulta la nostra resolució sobre aquest assumpte.

Notícies relacionades