Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • Satisfacció per la continuïtat del programa d’intermediació en la Zona Nord d’Alacant

Actualitat del Síndic

Satisfacció per la continuïtat del programa d’intermediació en la Zona Nord d’Alacant

05-07-2017
Satisfacció per la continuïtat del programa d’intermediació en la Zona Nord d’Alacant

Hui ha tingut lloc a la seu del Síndic de Greuges la segona reunió per a buscar solució consensuada als problemes de finançament del programa d’intermediació gitana, intercultural i socioeducativa que es desenvolupa en dos instituts de la Zona Nord d’Alacant. Hi han participat l’adjunt segon del Síndic, Carlos Morenilla, i el seu tècnic Conrado Moyá; l’Ajuntament d’Alacant ha estat representat pel regidor de Presidència, Natxo Bellido, acompanyat per la coordinadora del Pla d’Inclusió Social d’Alacant, Silvia Ramírez. Per part de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport hi han participat Mercé Durà,  cap del Servici d’Innovació i Qualitat Educativa, com també els directors dels IES Verge del Remei i Gran Via d’Alacant, María del Mar Sierra i Juan García Cabrera, respectivament.

Aquest treball de mediació entre administracions dut a terme pel Síndic es va iniciar després d’assabentar-se a través dels directors dels IES Mare de Déu del Remei i Gran Via del risc de desaparició d’un programa d’intervenció integral que s’estava desenvolupant al llarg de més de deu anys en l’IES Verge del Remei i l’últim any juntament amb l’IES Gran Via amb resultats valorats de manera molt positiva per totes les parts.

Després d’una primera reunió que va tindre lloc el passat 6 de juny, es va acordar abordar la situació en dues fases. Per una banda, hi calia una primera actuació de caràcter urgent que fóra capaç de donar continuïtat al treball d’intervenció en els dos centres i que estiguera funcionant des de l’inici del curs escolar 2017-2018. Les actuacions dutes a terme per a assegurar aquesta primera fase han estat liderades en tot moment per l’Ajuntament d’Alacant a través del seu regidor Natxo Bellido.

Com a resultat, la Fundació Caixa Mediterrani finançarà el projecte mitjançant la concessió d’una ajuda inicialment fixada en 12.000 euros, encara que no es descarta que aquesta quantitat puga ser ampliada d’acord amb la captació de recursos externs procedents del programa de patrocinis i mecenatges posat en marxa per la Fundació. Respecte d’això, cal assenyalar que aquest programa d’intermediació cultural en l’IES Verge del Remei i l’IES Gran Via va tindre, des del mateix moment del seu origen en 2008, el suport de l’Obra Social de Caixa Mediterrani, al qual ara la Fundació torna a sumar-se atesa la difícil situació d’un projecte considerat crucial per a la Zona Nord d’Alacant. Igualment, la Conselleria d’Educació també ha millorat per al pròxim curs escolar els programes dels centres esmentats a través del Pla d’Actuació per a la Millora (PAM).

La segona fase busca proporcionar estabilitat al programa que s’inclourà en el Projecte de la Zona Nord, que al seu torn se circumscriurà en el pròxim Pla d’Inclusió de la ciutat d’Alacant. El projecte s’expandirà a tots els centres educatius de primària i secundària, en total 16, que es troben ubicats en aquesta àrea de la ciutat.

Per la seua banda, la representant de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports, Mercé Durà, ha comunicat hui en la reunió que s’ha dut a terme al Síndic l’inici dels treballs d’implantació del projecte CONVIAL, una eina per a abordar i gestionar conflictes de convivència en els centres educatius basada en l’anàlisi i la implantació de bones pràctiques ja reconegudes per la seua efectivitat en altres municipis de la Comunitat.

En aquesta segona fase i a través del projecte CONVIAL s’establirà una coordinació contínua entre l’Ajuntament d’Alacant i la Conselleria d’Educació. A més, s’encoratjarà la participació activa de tots els agents implicats (direccions de centres educatius, AMPA, etc.). Tal com demanava el Síndic en la seua recomanació de gener d’enguany, el finançament d’aquest nou projecte serà públic i així s’assegurarà la seua estabilitat.

Des del Síndic volem destacar la nostra satisfacció pels resultats obtinguts després de la mediació, com també la implicació i col·laboració de totes les administracions, dels equips directius dels IES i entitats que hi han participat per a donar resposta al problema plantejat.

Notícies relacionades