El Síndic demana al Defensor del Poble que acudisca al Constitucional en defensa de l’autonomia de l’AVL

Luna considera que la Generalitat ha desvirtuat el paper estatutari de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, per la via de la Llei de pressupostos

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha demanat formalment al Defensor del Poble que presente un recurs d’inconstitucionalitat contra l’apartat dels pressupostos de la Generalitat Valenciana de 2025 que afecta directament l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Luna considera que, mitjançant una dràstica reducció i redistribució arbitrària de fons, s’ha vulnerat l’autonomia de l’AVL i s’ha posat en risc la seua funció com a garant dels drets lingüístics a la Comunitat.

L’AVL ha sol·licitat empara al Síndic després de veure com el Govern valencià modificava de manera unilateral l’avantprojecte de pressupost que havia remés, retallant un 25% la seua dotació global i alterant profundament la distribució dels fons. L’informe remés per la Presidència de l’Acadèmia denuncia que esta actuació no sols infringix la Llei d’hisenda pública de la Generalitat, sinó que també vulnera l’Estatut d’Autonomia i la mateixa llei de creació de l’AVL.

El Síndic, després d’analitzar l’informe, ha conclòs que “per la via de la Llei de pressupostos, es desvirtua la funció i el disseny estatutari de l’Acadèmia”, i ha decidit traslladar el cas al Defensor del Poble perquè el porte davant del Tribunal Constitucional.

Entre els canvis més greus, i que suposen un atac directe a la independència de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, destaca l’establiment de línies de subvenció concretes per a ajuntaments concrets, identificats en el pressupost, dirigides a realitzar jornades sobre el Regne de València i la cultura valenciana, sense que l’AVL haja participat d’esta decisió. De la mateixa manera, l’agressió a l’autonomia de la institució estatutària s’evidencia de forma palmària en el Capítol 7 destinat a la rehabilitació de la seu de Lo Rat Penat, una entitat que no respecta la normativa oficial.

En l’informe que l’Acadèmia ha remés al Síndic, també consta la supressió total del Capítol d’Inversions Reals, la reducció del 94% en les despeses de funcionament i l’eliminació de les línies de subvenció pròpies de la institució.

El Síndic de Greuges entén que esta situació compromet seriosament l’operativitat de l’Acadèmia i la seua funció dins de l’entramat institucional de la Comunitat Valenciana. Una institució d’autogovern, com és l’Acadèmia, la llei de regulació de la qual requerix per a la seua aprovació una majoria qualificada en les Corts, no pot veure condicionada la seua funció essencial per una llei pressupostària aprovada per majoria simple en la cambra.

Amb esta iniciativa, el Síndic de Greuges es posiciona com a garant dels drets i les llibertats reconeguts en l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana i del necessari equilibri institucional que el mateix Estatut establix.

El Síndic advertix del risc d’exclusió digital en les ajudes al lloguer

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha emés una resolució en què advertix sobre les conseqüències que pot implicar l’exigència de tramitació exclusivament electrònica en convocatòries d’ajudes dirigides a col·lectius vulnerables, com les del lloguer.

La resolució partix de la queixa d’una persona que va ser exclosa de la convocatòria de 2024 per no haver completat el procediment de manera telemàtica, tal com establien les bases. Si bé l’actuació de la Conselleria es va ajustar a la normativa vigent, el Síndic posa l’accent en l’impacte que este tipus de procediments pot tindre sobre els qui no dominen els mitjans digitals o no tinguen els recursos tecnològics necessaris.

En este sentit, el defensor advertix que la bretxa digital pot convertir-se en un nou factor de discriminació, especialment per a les persones majors o en situació de vulnerabilitat, i reclama una revisió del model actual.

En les seues recomanacions a la Vicepresidència Primera i Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, el Síndic proposa avaluar i, si arribara el cas, modificar el sistema en futures convocatòries o, almenys, reforçar les mesures de suport per a garantir l’accessibilitat de totes les persones a estes ajudes.

Consulta la nostra actuació en este assumpte.

El Síndic demana a Educació que fiscalitze el cobrament de quotes en la concertada per vulnerar el dret a la gratuïtat

La institució reclama més inspeccions i transparència davant de pràctiques que perpetuen la segregació escolar per motius econòmics

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha reclamat a la Conselleria d’Educació que garantisca la gratuïtat de l’ensenyament en els centres concertats, de manera real i efectiva. Així ho arreplega una resolució derivada d’una investigació d’ofici, després d’haver detectat pràctiques generalitzades de cobrament de quotes que suposen una barrera d’accés per a l’alumnat en situació de vulnerabilitat econòmica.

L’actuació del Síndic es va iniciar després de rebre múltiples queixes ciutadanes que alertaven de pagaments exigits en centres concertats, ja fora en forma d’activitats complementàries, extraescolars o donacions suposadament voluntàries. Estes pràctiques, esteses tant en centres d’ensenyament laics com en aquells gestionats per congregacions religioses, es justifiquen habitualment per la necessitat de cobrir despeses no finançades per l’Administració. No obstant això, el defensor considera que estes quotes vulneren el principi de gratuïtat de l’ensenyament bàsic, arreplegat en la Constitució i en la Llei orgànica d’Educació.

La resolució també advertix que l’aplicació del Decret 48/2024, que regula el procés d’admissió escolar sota el model de districte únic i llibertat d’elecció de centre, pot agreujar la situació. Segons el Síndic, este model afavorix la concentració de l’alumnat amb majors recursos en determinats centres, cosa que aprofundix la bretxa socioeconòmica i perpetua la segregació escolar. “La gratuïtat en l’educació no és una opció: és un dret fonamental que ha de garantir-se sense excepcions”, ha assenyalat Luna.

En l’informe que ha enviat la Conselleria al Síndic durant la investigació, resulta cridaner el baix nombre de denúncies registrades oficialment, malgrat la magnitud del problema. En els últims quatre cursos escolars, la Inspecció educativa ha comptabilitzat únicament huit reclamacions a la província de València, unes altres huit a Alacant —incloent-hi un cas especialment conflictiu amb 67 queixes relacionades amb el cobrament de servicis de comunicació i menjador escolar— i cap a Castelló. Estes dades contrasten amb la realitat d’una xarxa concertada que escolaritza més de 152.000 alumnes en 375 centres de tota la Comunitat Valenciana, la qual cosa, segons el parer del Síndic, evidencia una falta de fiscalització d’ofici per part de l’Administració.

En la resolució, el Síndic denuncia que les actuacions de la Conselleria s’han limitat a gestions administratives habituals, sense una supervisió proactiva ni mesures específiques per a garantir el compliment del principi de gratuïtat. Per això, recomana intensificar les inspeccions educatives, intervindre davant de qualsevol pràctica contrària al règim de concerts, adoptar estratègies per a eliminar la segregació derivada de les quotes, i garantir la transparència en l’autorització i justificació dels cobraments realitzats pels centres.

Consulta la resolució del Síndic sobre este tema.

 

El Síndic reprén l’Ajuntament de València per desatendre les persones sense llar

La institució denuncia la falta de places municipals i exigix mesures urgents i coordinades per a garantir el dret a un sostre digne

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, retrau a l’Ajuntament de València la seua falta de resposta davant de la crisi del sensellarisme a la ciutat i reclama a l’Ajuntament que adopte mesures urgents per a garantir el dret a un allotjament digne a les persones sense sostre. La investigació revela una greu carència de places en albergs municipals, una situació agreujada pel tancament de diversos centres, la falta d’alternatives residencials i de planificació efectiva per a atendre un col·lectiu en creixent vulnerabilitat.

Esta institució va obrir una queixa d’ofici quan va tindre coneixement que les llistes d’espera per a accedir a una plaça en els albergs municipals superaven els quatre mesos. La situació s’ha vist agreujada pel tancament de centres clau com ara el Casal d’Esplai de Rocafort, l’alberg del barri del Carme i el CAUS del carrer Santa Cruz de Tenerife, este últim només operatiu en episodis d’emergència climàtica.

Després de rebre resposta als informes requerits, el Síndic ha constatat que València no disposa de prou places ni d’una xarxa d’atenció adequada per a abordar el sensellarisme, considerat la forma més extrema d’exclusió social. A més, el defensor critica que el consistori no haja oferit informació clara sobre les alternatives per als qui es veuen obligats a viure en el carrer o en assentaments informals.

Entre les recomanacions dirigides al consistori, el Síndic exigix habilitar de manera urgent recursos suficients i adequats, enfortir la xarxa d’atenció amb participació de totes les entitats implicades, iniciar un nou procediment de contractació per a ampliar places d’allotjament d’urgència, realitzar un cens actualitzat de persones sense llar i garantir refugis davant d’inclemències climàtiques. També insistix que l’atenció ha de contemplar la creixent presència de dones i famílies en situació de carrer, incorporant una perspectiva de gènere.

Així mateix, el defensor autonòmic recorda que el servici d’atenció a persones sense llar és un dret garantit per llei, i que no ha de condicionar-se a l’empadronament.

La resolució subratlla que la bona administració no es limita al compliment formal de les normes, sinó que exigix empatia, diligència i sensibilitat social per part de les institucions. En este sentit, el Síndic reclama a l’Ajuntament de València una resposta immediata i efectiva que prioritze la dignitat i els drets de les persones més vulnerables.

Consulta la resolució del Síndic sobre este expedient.

Una dona tarda quatre anys a poder retornar 5.000 euros que li van ingressar de l’RVI sense correspondre-li

El Síndic denuncia la inseguretat jurídica i l’abandó institucional patit per una ciutadana en situació de vulnerabilitat per un error administratiu

La interessada no va sol·licitar la renovació de l’ajuda econòmica perquè tenia por de continuar acumulant més deutes 

Una ciutadana ha tardat quatre anys a poder retornar més de 5.000 euros que l’Administració li va ingressar indegudament per error. Els diners, procedents de la Renda Valenciana d’Inclusió (RVI), es van solapar amb l’Ingrés Mínim Vital (IMV), cosa que va generar un cobrament indegut que l’afectada va intentar retornar des del primer moment. No obstant això, la falta d’un procediment clar, la descoordinació entre administracions i el silenci prolongat de la Conselleria de Servicis Socials, que no li responia on podia tornar eixos diners, la van deixar en uns llimbs tant legal com econòmic.

Després de quatre anys de reclamacions i després de la intervenció del Síndic de Greuges per dos vegades en este mateix assumpte, la ciutadana ha aconseguit finalment retornar els més de 5.000 euros que va percebre per duplicat.

Durant tot este temps, la ciutadana ha viscut amb l’angoixa de tindre en el seu compte uns diners que no li pertanyien, sense saber com retornar-los i tement que afectara la seua declaració de la renda o a la renovació de la seua ajuda. I així va ser, ja que quan per fi va rebre la carta amb la resolució de pagament ja era massa tard. El termini per a renovar la seua RVI havia expirat tres dies abans i per por de continuar acumulant deutes, no va sol·licitar la renovació.

“Finalment, com que la resposta ha arribat tard no he pogut renovar la meua RVI. No la vaig renovar per por de continuar generant més indeguts i haver de retornar més diners”, va explicar l’afectada en la seua comunicació al Síndic.

El defensor del poble valencià, Ángel Luna, ha sigut categòric: “No cap major inseguretat jurídica per a les persones que es troben atrapades en esta situació, circumstància que se suma a la de la seua vulnerabilitat socioeconòmica”.

El cas no és aïllat. Altres persones han denunciat situacions semblants, en les quals l’Administració reconeix el pagament indegut, però no oferix una via efectiva per a solucionar-lo. En este cas, ni tan sols es va facilitar un número de compte per a realitzar l’ingrés fins que es va iniciar formalment el procediment de reintegrament, anys després de la primera queixa.

El Síndic ha recordat a l’Administració que ha de ser conscient que les seues demores tenen conseqüències reals, especialment greus per als qui depenen d’estes ajudes per a subsistir. “Confiem que estes incidències es resolguen amb major agilitat a partir d’ara, i que s’eviten perjuís i tràmits innecessaris a les persones afectades”, conclou Luna.

L’origen del problema radica en la falta d’un procediment clar i àgil per tal que les persones beneficiàries puguen retornar voluntàriament els imports cobrats de més. Tot i que la Conselleria de Servicis Socials reconeixia des de 2022 que es tractava d’ingressos indeguts, no oferia una via efectiva per a la seua devolució. Ni tan sols va facilitar un número de compte per a fer-ne l’ingrés, la qual cosa va deixar l’afectada —i moltes altres persones en la mateixa situació— atrapades en una incertesa legal i econòmica.

Encara que la Conselleria ha iniciat recentment un procediment formal de reintegrament i ha creat un servici específic per a la seua gestió, la solució va arribar tard per a esta ciutadana.

El cas, tancat ara pel Síndic, evidencia la necessitat urgent de millorar la coordinació entre l’Administració autonòmica i l’estatal, i també la de garantir procediments clars, ràpids i comprensibles per a les persones afectades, destaca el defensor.

Consulta la nostra resolució sobre este assumpte.

El Síndic insta Ferrocarrils de la Generalitat a actuar amb urgència davant del soroll ferroviari a Burjassot

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha instat Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) i la Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori a adoptar mesures urgents per a resoldre els greus problemes de contaminació acústica que afecten des de fa anys els veïns de Burjassot. Esta actuació s’ha iniciat després de la queixa presentada per l’alcalde del municipi, en representació del veïnat afectat.

La queixa denuncia els sorolls generats pel pas de trens entre les parades d’Empalme i Burjassot, especialment en el tram d’entrada i eixida del túnel construït per al soterrament parcial de la línia 1. Tot i que porten més de cinc anys de reclamacions veïnals, ni FGV ni la Conselleria han adoptat mesures efectives per a mitigar l’impacte acústic.

En la seua resolució, el Síndic sol·licita la realització immediata de mesuraments acústics en la zona afectada i, si se superen els valors límit establits, l’aplicació de mesures provisionals com ara la instal·lació de pantalles acústiques. Així mateix, recomana l’elaboració d’un pla de millora de la qualitat acústica que incorpore les millors tecnologies disponibles per a reduir els nivells sonors i garantir el dret al descans.

Després de la seua investigació, el Síndic conclou que la inacció administrativa ha vulnerat drets fonamentals de la ciutadania, com el dret a la salut, al descans, a la intimitat personal i familiar, i a un medi ambient adequat. També subratlla la falta de col·laboració per part de l’Administració autonòmica, una circumstància especialment greu que podria derivar en responsabilitats patrimonials o en l’exigència del compliment efectiu de les seues obligacions.

Consulta la nostra resolució sobre este assumpte.

El Síndic insta Servicis Socials a millorar la gestió de les llars d’emancipació i prioritzar la protecció i cura dels joves

Esta petició sorgix després d’una investigació d’ofici que ha revelat greus irregularitats comeses en el centre de Torrent

El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna González, ha reclamat a la Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda que millore la gestió de les llars d’emancipació. Esta resolució sorgix arran d’una queixa d’ofici oberta pel defensor per a investigar una sèrie d’incidències que es van detectar en la Llar d’Emancipació Ramón y Cajal de Torrent i que podrien haver vulnerat els drets dels joves i menors atesos.

El problema principal identificat pel Síndic era la gestió precipitada i sense complir el protocol corresponent dels trasllats de joves i menors en la Llar d’Emancipació. Segons la investigació, basada en la informació aportada per la Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda, els trasllats es van realitzar “per raons d’optimització de recursos” i no en funció de l’interés superior dels menors i joves. A més, es van detectar irregularitats en la documentació i en la comunicació dels motius dels trasllats als afectats.

Del resultat d’esta investigació, el Síndic ha conclòs una sèrie de recomanacions a la Conselleria. Entre les principals, hem de destacar prioritzar l’interés superior dels menors i joves en totes les decisions relacionades amb la seua protecció i cura, garantir la participació dels joves en el seu pla de protecció, assegurant que siguen informats i escoltats, i elaborar itineraris d’emancipació individualitzats per a cada jove atés en les llars d’emancipació.

A més, el Síndic també recomana realitzar informes motivats abans de qualsevol trasllat, fins i tot si els joves ja han arribat a la majoria d’edat; assegurar la seua continuïtat biogràfica, evitant ruptures innecessàries en el seu entorn i projectes vitals; i revisar i planificar adequadament el sistema d’acolliment residencial perquè cada menor, adolescent o jove reba l’atenció més adequada a les seues necessitats.

Consulta el contingut íntegre de la resolució.

 

El Síndic insta l’Ajuntament de Mutxamel a garantir l’accés electrònic complet als expedients administratius

El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha emés una resolució en què retrau a l’Ajuntament de Mutxamel la vulneració de drets d’una ciutadana perquè no li va facilitar l’accés electrònic complet a un expedient administratiu en el qual està implicada.

Després de la investigació de la queixa, el Síndic conclou que l’Ajuntament ha vulnerat el dret a una bona administració i el dret a relacionar-se electrònicament amb l’Administració pública, els dos reconeguts en la legislació vigent. Tot i que part de la documentació estava disponible en línia, l’Ajuntament va exigir a la interessada la seua compareixença presencial per a consultar documents no digitalitzats i va plantejar el possible cobrament de taxes per fer-ne còpies.

El Síndic recorda que la Llei 39/2015 i el Reial decret 203/2021 obliguen les administracions a gestionar electrònicament els expedients i a posar-los a disposició dels interessats de manera immediata o, com a màxim, en un termini de deu dies hàbils. La compareixença presencial només pot exigir-se en casos legalment previstos.

Entre les mesures recomanades a l’Ajuntament, el Síndic insta a:

  • Implantar plenament l’administració electrònica, digitalitzant els expedients.
  • Facilitar l’accés electrònic complet als documents sol·licitats.
  • Evitar exigir compareixences presencials injustificades.
  • Abstindre’s de cobrar taxes per còpies si l’accés electrònic no ha sigut garantit.
  • Emetre instruccions internes per a protegir de manera efectiva els drets de les persones interessades.

Consulta la resolució completa del Síndic de Greuges.

El Síndic insta la Conselleria de Vivenda a revisar la denegació d’una ajuda al lloguer per canvis en el sistema de justificació de pagaments

Luna demana que les bases de les convocatòries es publiquen abans de l’inici del període subvencionat

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha recomanat a la Conselleria de Servicis Socials, Igualtat i Vivenda que revise la denegació d’una ajuda al lloguer a una ciutadana, a causa dels canvis en el sistema de justificació de pagament que van ser implementats huit mesos després de l’inici de l’any subvencionat. Luna considera que esta modificació vulnera el principi de confiança legítima i el dret a una bona administració, per la qual cosa demana a l’Administració autonòmica que adopte les mesures necessàries per a revertir esta situació.

El defensor del poble valencià va iniciar la seua investigació després de la queixa presentada per una ciutadana a qui se li va desestimar la seua sol·licitud d’ajuda al lloguer de vivenda de la convocatòria 2024. Igual que en anys anteriors, la sol·licitant, membre d’una família monoparental i perceptora de l’ingrés mínim vital i la renda valenciana d’inclusió, pagava el lloguer en efectiu i presentava a l’Administració el justificant que l’arrendador li facilitava. No obstant això, en la convocatòria de 2024, i a diferència dels anys anteriors, els beneficiaris de l’ajuda únicament podien justificar-ne el pagament mitjançant transferència o rebut bancari. L’Administració va introduir este canvi després de la publicació de les bases en agost de 2024, quan ja havien transcorregut huit mesos de l’any subvencionat, i la sol·licitant ja havia pagat el seu lloguer en efectiu, tal com havia fet els anys anteriors en què va percebre l’ajuda.

El Síndic considera que este canvi de les regles de joc a mitjan partit vulnera el principi de confiança legítima, perquè va deixar la interessada sense marge de maniobra per a adaptar-se al nou sistema durant els mesos de gener a agost de 2024. Com que no va poder presentar la documentació exigida, se li va impedir l’accés a les ajudes, encara que havia complit amb els requisits materials.

Com assenyala la interessada, si haguera sabut abans del mes de gener de 2024 que l’únic sistema admés per a justificar el pagament de la mensualitat seria la documentació bancària, hauria realitzat els pagaments per mitjà de transferència i haguera pogut acreditar sense major problema el pagament d’acord amb el que es requeria.

En la seua resolució, Luna conclou que «si l’Administració va considerar necessari fer un canvi en un element tan rellevant com és el sistema d’acreditació dels pagaments de la renda mensual, les més elementals regles de justícia requerixen que estos siguen coneguts per la ciutadania amb caràcter previ al començament del període de temps en el qual ha de ser aplicat». En este sentit, ha recomanat a la Conselleria que garantisca la publicació de les convocatòries de les ajudes al lloguer de vivenda abans de l’inici de l’exercici a què es referixen, per tal que els possibles destinataris puguen conéixer-les i adaptar-se als nous requisits.

Consulta la resolución del Síndic.

El Síndic insta Sanitat a informar la ciutadania de les possibles vies de reclamació quan estiguen disconformes

El defensor reclama a la Conselleria que comunique als pacients els temps màxims d’espera per a l’atenció sanitària programada

 

La majoria de les reclamacions rebudes per esta institució en l’àmbit sanitari estan relacionades amb la demora en la prestació d’assistència mèdica o a la deficient atenció per part dels serveis sanitaris. Actualment, estes qüestions es canalitzen a través dels “fulls de queixa” regulats en l’Ordre 6/2018. No obstant això, el defensor considera que el procediment actual és insuficient per a garantir el ple dret de la ciutadania a reclamar, ja que no contempla la possibilitat de manifestar discrepància amb la resposta emesa per l’Administració.

Per això, el Síndic ha requerit a la Conselleria de Sanitat que informe els usuaris sobre les vies possibles de reclamació, quan no estiguen d’acord amb les respostes oferides pel Servei d’Atenció i Informació al pacient (SAIP). A més, ha instat l’Administració sanitària a revisar el procediment dels “fulls de queixa” del SAIP, per a assegurar que puguen reclamar adequadament en casos de demora. També ha recomanat establir temps màxims d’espera per a l’atenció sanitària programada i informar els pacients sobre estos temps, les alternatives disponibles i els seus drets si se superen els terminis establits.

El Síndic va obrir esta queixa d’ofici quan va detectar una preocupant falta d’informació proporcionada als usuaris/pacients que presenten una queixa a través del formulari “full de queixa” en els SAIP dels centres sanitaris.

Esta institució ressenya que els interessats no són informats de les alternatives disponibles en cas de discrepar de la reposada rebuda del SAIP. Encara més, cal destacar que, en situacions de demores en la prestació sanitària programada, els pacients tampoc són informats sobre els temps màxims d’accés a eixa atenció sanitària ni de les alternatives possibles si se superen estos temps.

Consulta la nostra actuació: https://acortar.link/MSI2oP