Actualitat

Actualitat del Síndic

22 de febrer. Dia Europeu de la Igualtat Salarial

21-02-2022
22 de febrer. Dia Europeu de la Igualtat Salarial

El 22 de febrer commemorem el Dia Europeu de la Igualtat Salarial. Un dia per a visibilitzar que la bretxa salarial continua existint en la nostra societat i conscienciar que hem de continuar treballant per a erradicar-la. La no implementació d’aquest dret fonamental afecta la independència econòmica de les dones, no sols durant la seua vida laboral, sinó també en la jubilació.

Fins aquest moment, la falta de transparència salarial ha impedit a treballadors i treballadores conéixer les diferències retributives per la realització del mateix treball i, per tant, resultava més difícil per a les possibles víctimes acudir a la justícia. L’any 2019, el Comité Europeu de Drets Socials va identificar la falta de transparència salarial com un dels principals obstacles per a l’aplicació del principi d’igualtat salarial.

Afortunadament, sembla que les coses comencen a canviar. Al març de 2021, la Comissió Europa va proposar una directiva per a reforçar l’aplicació del principi d’igualtat retributiva entre homes i dones. El document inclou una sèrie de mecanismes de transparència retributiva en els centres de treball, preveu sancions per a qui els incomplisquen i millora l’accés a la justícia per a les víctimes de discriminació salarial.

A Espanya, a l’abril de 2021 va entrar en vigor el Reial decret 902/2020 d’igualtat retributiva entre homes i dones, i obligà a totes les empreses a tenir un registre salarial de tota la seua plantilla, inclòs el personal directiu i els alts càrrecs. L’objectiu: garantir la transparència i el dret a la igualtat de tracte i no discriminació entre homes i dones en matèria retributiva.

Sens dubte, falta molt de camí per recórrer. La igualtat de gènere, i concretament la igualtat salarial, continua sent, hui dia, un desafiament ineludible a què es van comprometre els estats membres de Nacions Unides quan van aprovar el 2015 els Objectius de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. L’objectiu 5 és assolir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i xiquetes.

Notícies relacionades