Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic urgeix a reduir les demores en Traumatologia de l’Hospital Francesc de Borja de Gandia

Actualitat del Síndic

El Síndic urgeix a reduir les demores en Traumatologia de l’Hospital Francesc de Borja de Gandia

21-06-2023
El Síndic urgeix a reduir les demores en Traumatologia de l’Hospital Francesc de Borja de Gandia

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha recomanat a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que adopte les mesures oportunes per a reduir la demora existent en el Servei de Traumatologia de l’Hospital Francesc de Borja de Gandia. I, de manera general, que garantisca una atenció sanitària que complisca amb els principis d’eficàcia i celeritat.

Aquesta és la resposta del defensor del poble valencià a la queixa que va presentar un ciutadà per la demora a ser atés en l’esmentat servei, després de la petició de cita que havia efectuat el seu metge de família a la fi d’agost de 2022. D’acord amb l’afectat, des del SAIP li demanaven que tinguera “paciència” perquè les cites del departament de Traumatologia tenien prou retard.

La Conselleria de Sanitat, per la seua part, va contestar al Síndic que aquest departament de salut procedeix a citar els pacients sobre la base de la proporcionalitat de la demanda, la disponibilitat dels recursos humans i, especialment, en funció de la valoració de prioritat dels facultatius sobre la base de raons estrictament clíniques. Així mateix, l’Administració sanitària va traslladar al defensor que la persona afectada havia sigut citada el 31 de maig de 2023.

Tot i que el problema plantejat havia sigut resolt, i tenint en compte que la salut és un element bàsic en la qualitat de vida de les persones, el Síndic conclou en la seua resolució que aquells pacients que estan obligats a esperar una quantitat elevada de mesos (en aquest cas, més de huit mesos) per a rebre una atenció especialitzada (Traumatologia en aquest cas) poden veure interrompuda, durant aquest període, l’efectivitat del dret a la protecció de la salut.

Encara més, Luna insisteix que «els retards en l’assistència sanitària, en la realització de les proves i intervencions quirúrgiques necessàries, així com en l’aplicació de tractaments, fa que els pacients afectats vegen obstaculitzat l’accés efectiu a les prestacions, amb la càrrega de suportar un important menyscapte en la seua salut».

En definitiva, l’excessiva demora a obtindre una cita per a ser valorat no es correspon amb l’obligació del sistema sanitari públic de garantir una protecció integral de la salut als seus ciutadans sobre la base dels principis d’eficàcia i celeritat.

Consulta la resolució del Síndic sobre aquest assumpte.

Notícies relacionades