Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic investiga Sanitat per l’opacitat en les llistes d’espera

Actualitat del Síndic

El Síndic investiga Sanitat per l’opacitat en les llistes d’espera

09-06-2022
El Síndic investiga Sanitat per l’opacitat en les llistes d’espera

(08/06/22). El síndic de Greuges, Ángel Luna, ha obert una queixa d’ofici per a investigar la informació que difon Sanitat sobre les llistes d’espera de consultes externes d’atenció especialitzada i proves diagnòstiques, com també d’intervencions quirúrgiques, per a cada pacient en concret. Tota aquesta informació, segons dicta la normativa vigent, hauria d’estar a l’abast de l’usuari amb només introduir el seu número SIP en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat i Salut Pública.

No obstant això, la realitat és que actualment no es coneixen les dades globals, ni la situació per especialitats, ni patologies en consultes externes o proves diagnòstiques. Així mateix, l’usuari tampoc pot accedir al “Registre Individualitzat de Llista d’Espera de Consultes Externes i proves diagnòstiques/terapèutiques”. Solament s’ofereix al pacient informació respecte del total de dies que porta esperant i el temps aproximat pendent fins que li realitzen la intervenció. Es tracta d’una estimació orientativa, basada en quants dies han tardat el 80% dels pacients ja operats en el seu mateix hospital i servei.

El defensor considera que aquesta informació és essencial perquè els pacients inclosos en les llistes d’espera puguen controlar i exigir a la Conselleria de Sanitat el respecte del seu dret a accedir, en condicions d’igualtat, a les prestacions sanitàries en un temps màxim.

D’altra banda, el Síndic sol·licita a Sanitat que l’informe de les mesures adoptades en les oficines de control de la demora, creades en cada departament de salut, per a millorar la transparència de les llistes d’espera. De la mateixa manera, el defensor requereix l’avaluació del grau de compliment dels quatre objectius previstos en el Pla ÒPTIMA per al desembre de 2023: a) disminuir un 25% el nombre de pacients en llista d’espera quirúrgica; b) reduir a zero el nombre de pacients que esperen més de 180 dies en llista d’espera quirúrgica; c) reduir la demora mitjana a 70 dies; i d) reduir a un 20% el nombre de primeres consultes externes de més de 60 dies.

Cal destacar que, en data del mes d’abril de 2022, la demora mitjana estructural de llista d’espera quirúrgica a la Comunitat Valenciana és de 95 dies. I, d’un total de 61.783 pacients, 13.100 esperen entre 91 i 180 dies per a ser intervinguts, mentre que 11.146 pateixen una demora de més de 180 dies per a operar-se.

Les majors llistes d’espera es concentren en: el Departament de Salut de Sant Joan d’Alacant; el d’Alcoi; el General de València; el General d’Alacant; La Fe, i Vinaròs. Per contra, els hospitals de Manises, Gandia, Sagunt, Dénia i Doctor Peset de València són els que tenen menys demores, amb una diferència considerable.

Enllaç per a veure la resolució d’inici d’investigació sobre aquest assumpte:

11858011.pdf (elsindic.com)

 

Notícies relacionades