Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic insta l’Ajuntament d’Alacant a posar fi a la cita prèvia obligatòria i a la bretxa digital

Actualitat del Síndic

El Síndic insta l’Ajuntament d’Alacant a posar fi a la cita prèvia obligatòria i a la bretxa digital

26-10-2023
El Síndic insta l’Ajuntament d’Alacant a posar fi a la cita prèvia obligatòria i a la bretxa digital

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, s’ha dirigit a l’Ajuntament d’Alacant per a sol·licitar-li que atenga les persones en les oficines d’atenció i registre sense limitació ni subjecció a l’obtenció de cita prèvia. En aquest sentit, Luna insta que es donen les ordres oportunes per a assegurar l’atenció presencial dels ciutadans, dins dels paràmetres de normalitat i en compliment del principi de servei als interessos generals que ha de regir l’actuació de les administracions públiques.

El Síndic també insisteix en la necessitat de prestar una especial atenció als ciutadans afectats per la bretxa digital i en situació de vulnerabilitat social. Sobre això, demana a l’Ajuntament d’Alacant que dote les oficines municipals de punts autònoms que disposen d’ordinadors per a realitzar els corresponents tràmits administratius, i de funcionaris destinats a assessorar i ajudar els ciutadans que ho necessiten.

La intervenció del defensor del poble valencià es va originar després de rebre la queixa d’un ciutadà que no havia pogut registrar, de manera presencial, un recurs contra l’actuació de la grua municipal en el Registre de l’Ajuntament d’Alacant. En lloc d’això, li van donar cita prèvia per a poder fer-ho en una data posterior al termini legal que tenia per a realitzar aquest tràmit.

En la seua resolució, el síndic considera que, a hores d’ara, la cita prèvia ha de tindre un caràcter voluntari i entén que és una bona opció que beneficia el ciutadà, ja que li estalvia temps, i també l’Administració, que pot organitzar millor el servei. No obstant això, Luna insisteix que «no cap la imposició d’una cita prèvia de manera obligatòria per a registres i oficines d’atenció ciutadana perquè no té empara legal».

A més, el defensor argumenta que si el ciutadà disposa d’un termini taxat per a exercitar un dret, tan vàlid és el primer com l’últim dels dies que té per a acudir al registre a exercir-lo. «Si se li veta l’accés dins de tal termini, perquè se li exigeix la cita prèvia obligatòria, que se li concedirà una vegada vençut aquest període, es podrien vulnerar diversos drets reconeguts en la Constitució, siguen fonamentals o no, atés que es restringeixen, limiten o lesionen i, per descomptat, es posen traves al seu lliure exercici».

Així mateix, Luna recorda que la Constitució obliga l’Administració a servir amb objectivitat els interessos generals, la qual cosa impedeix el manteniment d’un sistema que, en lloc de considerar l’Administració com un ens instrumental per a servir els ciutadans, fa que aquests s’hagen de sotmetre al seu arbitri i designi.

Consulta la nostra actuació.

 

Notícies relacionades