Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic urgeix a Sanitat a garantir l’accés a la història clínica electrònica entre centres sanitaris del Sistema Valencià de Salut

Actualitat del Síndic

El Síndic urgeix a Sanitat a garantir l’accés a la història clínica electrònica entre centres sanitaris del Sistema Valencià de Salut

28-09-2023
El Síndic urgeix a Sanitat a garantir l’accés a la història clínica electrònica entre centres sanitaris del Sistema Valencià de Salut

La queixa d’un pacient davant el Síndic per la impossibilitat de l’Hospital General d’Elx d’accedir a la història clínica d’un pacient de l’Hospital del Vinalopó destapa la descoordinació entre els centres

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, Ángel Luna, ha recomanat a la Conselleria de Sanitat que garantisca l’accés a les històries clíniques electròniques dels pacients entre els centres que componen el Sistema Valencià de Salut (siguen de gestió pública o privada). Tot això a fi d’evitar demores innecessàries en la prestació de l’assistència sanitària dels usuaris.

La intervenció del defensor del poble valencià es va iniciar després de la queixa d’un pacient de l’Hospital del Vinalopó (centre públic de gestió privada) al qual se li va aprovar el trasllat d’especialista (Traumatologia) a l’Hospital General Universitari d’Elx. Quan va acudir a la seua cita va descobrir, amb sorpresa, que els facultatius de l’Hospital General d’Elx no podien accedir a la seua història clínica. Una descoordinació que es va traduir en una demora en l’assistència sanitària de l’interessat.

Després de sol·licitar informació, l’Administració sanitària va comunicar al Síndic que l’empresa Ribera Salut -que gestiona l’Hospital Universitari del Vinalopó- utilitza programes de gestió diferents dels utilitzats en els hospitals de gestió pública, la qual cosa fa impossible accedir a les històries clíniques dels pacients atesos per aquest hospital.

L’única opció disponible per a aquests pacients és sol·licitar la seua història clínica mitjançant un formulari que tramita el Servei de Documentació Clínica que, finalment, li la lliura al pacient; un procediment que (segons l’interessat) tarda aproximadament uns 30 dies.

El Síndic considera fonamental la coordinació i l’accés a les dades de la història clínica electrònica en tots els centres que componen el Sistema Valencià de Salut. Només d’aquesta manera, els professionals sanitaris podran tindre un coneixement ple de la situació clínica actualitzada dels pacients, a més de reduir el temps d’espera per a establir els diagnòstics i tractaments, així com evitar la repetició de proves mèdiques.

Finalment, Luna també recorda en la seua resolució que les dades contingudes en la història clínica del pacient tenen un alt component d’intimitat. «Es tracta d’unes dades sensibles que mereixen una protecció reforçada i només es podran tractar amb unes certes condicions, límits i amb determinades garanties», ha matisat Luna.

Consulta la nostra actuació: 11992733.pdf (elsindic.com)

Notícies relacionades