Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • Investiguem el cobrament de la taxa per la prestació de servicis d’atenció a la dependència

Actualitat del Síndic

Investiguem el cobrament de la taxa per la prestació de servicis d’atenció a la dependència

27-02-2015
Investiguem el cobrament de la taxa per la prestació de servicis d’atenció a la dependència

El síndic de greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, ha obert una queixa d’ofici per verificar les informacions rebudes respecte de l’actuació de la Generalitat en el cobrament de la taxa per la prestació de servicis d’atenció social, ja siga atenció en residència, centre de dia i de nit, habitatge tutelat, etc.

Esta nova taxa substituïx el copagament que s’hi aplicava i que ha estat declarat nul pel TSJCV en considerar, entre altres qüestions, que la participació econòmica de les persones usuàries en el cost dels servicis hauria de ser regulada com a taxa i no com a preu públic. La mesura afecta de ple les persones majors i les que tenen discapacitat, que són les usuàries d’estos recursos.

Durant la reunió duta a terme esta setmana a la seu del Síndic, representants de la Plataforma en Defensa de la Llei de la Dependència van traslladar a l’adjunt primer, Ángel Luna, la seua preocupació a causa de la manera de procedir de l’Administració autonòmica per a fer efectiu el cobrament d’esta taxa.

Esta institució s’ha assabentat que les persones afectades estan rebent notificacions en què els són requerides les dades bancàries per a domiciliar-hi l’import de la taxa, sense que se n’haja concretat la quantitat. A més, en ser considerada una taxa, són informades sobre els possibles recàrrecs que es podrien derivar de les demores a l’hora de pagar-la.

De la mateixa manera, el Síndic ha conegut la denúncia de la utilització de dades bancàries per a cobrar la taxa, sense que les persones usuàries dels centres de discapacitat ho hagen autoritzat prèviament.

Davant d’esta nova situació, el defensor del poble valencià ha considerat ineludible iniciar una investigació que ajude a entreveure i resoldre les possibles vulneracions dels drets d’este col·lectiu tan sensible.

Notícies relacionades