Actualitat

Actualitat del Síndic

17 de maig, Dia Internacional contra LGTBI fòbia

17-05-2016
17 de maig, Dia Internacional contra LGTBI fòbia

Un dia com avui, ara fa 26 anys, l’Assemblea General de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. Des de llavors, el 17 de maig ha esdevingut una data internacional per a visibilitzar la discriminació comesa contra les persones LGTB i avançar en l’assoliment real dels seus drets.

Des del Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, com a institució defensora dels drets de les persones, condemnem qualsevol forma de discriminació contra les persones per motius d’orientació sexual i identitat de gènere, i instem els poders públics a adoptar totes les mesures necessàries a fi de previndre i investigar esta discriminació, com també a protegir els drets més fonamentals d’este col·lectiu.

Així mateix, avui volem rememorar la Declaració Universal dels Drets Humans, la qual establix que tots els éssers humans tenim dret a gaudir de la mateixa manera dels nostres drets humans sense cap distinció a causa de la nacionalitat, el sexe, la raça, la religió, l’opinió política, l’idioma o qualsevol altra condició, com ara l’orientació sexual o la identitat de gènere.

Arribats a este punt, volem recordar que des d’esta institució hem tramitat diverses queixes en relació amb la vulneració dels drets de les persones LGTB. En una d’estes queixes, que va ser presentada pel col·lectiu Lambda i es referia a la cirurgia de canvi de sexe, el Síndic plantejava la gratuïtat d’esta cirurgia. En una altra, presentada per Compromís, sobre l’exclusió de lesbianes i dones soles dels tractaments de reproducció assistida, esta institució va recomanar que es garantira el dret a les tècniques de reproducció assistida, independentment del seu estat civil i de la seua orientació sexual. De la mateixa manera, destaquem també la queixa presentada pels col·lectius LGBT, Lambda València, Diversament i GALEHI sobre l’assetjament escolar homofòbic i transfòbic, en la qual instàvem la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports que actualitzara la normativa reguladora d’elaboració dels plans de convivència  i els seus protocols en els centres educatius de la Comunitat Valenciana.

Notícies relacionades