Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • Cholbi clausura la Jornada sobre Protecció a la Infància: Noves Oportunitats

Actualitat del Síndic

Cholbi clausura la Jornada sobre Protecció a la Infància: Noves Oportunitats

19-11-2015
Cholbi clausura la Jornada sobre Protecció a la Infància: Noves Oportunitats

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, ha estat l’encarregat de tancar la Jornada sobre Protecció a la Infància que s’ha dut a terme avui, a l’Aula de Cultura de la CAM, amb motiu del Dia Internacional dels Drets del Xiquet que se celebrarà divendres pròxim. Cholbi ha agraït la seua participació a tots i totes les ponents que hi han intervingut, com també a la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat i Políticas Inclusives, Mónica Oltra, la seua predisposició i voluntat d’assistir-hi i inaugurar la Jornada, malgrat els problemes d’agenda. 

Mónica Oltra ha començat la seua intervenció remarcant la labor fonamental que duu a terme la institució del Síndic de Greuges a l’hora de canalitzar les possibles vulneracions dels drets de la ciutadania per part de l’Administració. Així mateix, Oltra ha parlat de l’actual invisibilitat dels xiquets i les xiquetes en la nostra societat i ha apostat per donar-los veu i oferir-los la possibilitat de col·laborar en les polítiques de la infància.  D’acord amb la vicepresidenta “el nostre compromís amb els xiquets i xiquetes és que tots tinguen l’oportunitat d’afrontar el futur amb les màximes garanties”. Per a aconseguir-ho, Oltra ha indicat que els pressupostos per a l’any que ve preveuen, entre altres coses, millores en el sistema de protecció de menors i l’augment de prestacions econòmiques per acolliment familiar. A més, la consellera s’ha mostrat partidària de l’acolliment familiar davant el model residencial, tal com estem aconsellant des de la institució del Síndic ja fa molts anys.

Després de la inauguració, Jorge Cardona, catedràtic de Dret Internacional Públic de la UV i membre del Comité de Drets del Xiquet de l’ONU, ha intervingut per a explicar la labor que es duu a terme des d’este òrgan de les Nacions Unides, i més concretament el protocol facultatiu a la Convenció dels Drets del Xiquet relatiu a un procediment de comunicacions. Cardona ha aplaudit la reforma legal del menor en allò relatiu al concepte de “l’interés superior del menor”. En este sentit, ha indicat que amb la nova llei que modifica el sistema de protecció a la infància, l’interés superior del xiquet esdevé un dret i deixa de ser un “principi interpretatiu”.

Per la seua banda, Teresa Gisbert, la fiscal en cap de la Fiscalia Provincial de València, ha fet una anàlisi exhaustiva de totes les novetats i millores que han introduït tant la Llei 26/2015, de 28 de juliol, com la Llei orgànica 8/2015, de 22 de juliol. Gisbert ha prestat una atenció especial al reconeixement del menor com a víctima en els casos de violència de gènere, de manera que el maltractador no podrà assumir la custòdia del menor. Així mateix, ha destacat també les novetats que recull la llei en allò referen al tràfic d’éssers humans, ja que s’amplia de trenta a noranta dies el període de reflexió que es dóna a les víctimes de tràfic d’éssers humans, perquè decidisquen si volen cooperar amb les autoritats en la investigació del delicte i, si escau, en el procediment penal.

Per acabar, Mercé Martínez i Llopis, directora general de Servicis Socials, ha anunciat les principals mesures que s’adoptaran des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, com ara potenciar i fomentar l’acolliment familiar, ja que es considera el recurs més efectiu. També ha anunciat la implantació dels servicis d’atenció primària (SEAFI SSEAD) dins dels servicis socials municipals i l’aposta decidida per les noves tecnologies en la xarxa pública de servicis socials generals i especialitzats. També ha inclòs entre els objectius marcats per la seua Conselleria crear recursos d’emancipació dels menors quan fan els 18 anys.

 

Notícies relacionades