Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic advoca per una targeta provisional d’estacionament per a persones amb discapacitat sobrevinguda

Actualitat del Síndic

El Síndic advoca per una targeta provisional d’estacionament per a persones amb discapacitat sobrevinguda

22-03-2016
El Síndic advoca per una targeta provisional d’estacionament per a persones amb discapacitat sobrevinguda


El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana ha tramitat la queixa d’un ciutadà que demanava la mediació d’esta institució perquè atorgaren a la seua dona una targeta d’estacionament “provisional” per a persones amb discapacitat. L’interessat manifestava que la seua dona va patir un ictus al juliol de 2015, i des de llavors necessita cadira de rodes per als seus desplaçaments. Davant de la impossibilitat de la seua dona de desplaçar-se de manera autònoma, este ciutadà es veu obligat a traslladar-la als centres de rehabilitació com també als hospitals, i no pot fer ús de les places d’aparcament per a persones amb mobilitat reduïda.

 

Davant d’esta nova circumstància sobrevinguda, a l’agost de 2015 va sol·licitar a l’Ajuntament d’Alacant una “targeta d’estacionament per a discapacitats”, la qual li va ser denegada per no acreditar la condició de discapacitat. I tot això perquè la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que és l’encarregada d’emetre la resolució, establix que ha de transcórrer un període mínim entre el diagnòstic i l’acte de la valoració, que en este cas es va fixar en un any, per a avaluar la discapacitat quan el quadre clínic es considere “estable”.

 

Des del Síndic entenem que estem davant d’un problema que afecta moltes persones que han de fer front a una discapacitat sobrevinguda com a conseqüència d’un accident o una patologia d’extrema gravetat i que s’han de desplaçar necessàriament en un vehicle conduït per un tercer. Tot i que en alguns d’estos casos es tracta de circumstàncies no definitives, sens dubte constituïxen un problema de mobilitat mentre aquelles hi romanen, per la qual cosa esta institució considera que seria raonable atendre estes circumstàncies excepcionals.

 

L’Ajuntament d’Alacant, a través de la Regidoria de Mobilitat, ha comprès la injusta situació que es produïx en vincular l’obtenció de la targeta d’aparcament per a persones amb discapacitat que faciliten els ajuntaments, amb el preceptiu reconeixement de discapacitat que emet la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, el qual només es realitza quan la deficiència té un caràcter permanent. En conseqüència, el consistori ha mostrat la seua voluntat de modificar el procediment sobre esta matèria i està en tràmits per a expedir una targeta d’aparcament provisional.

 

Atés que la Conselleria està treballant en l’elaboració de noves normes per a l’expedició de la targeta d’estacionament per a vehicles que transporten persones amb discapacitat i amb problemes de mobilitat reduïda, el Síndic els ha suggerit que valoren i estudien la possibilitat d’aprovar resolucions que acrediten les dificultats de mobilitat o discapacitat de les persones en un moment determinat, després d’una malaltia o accident sobrevingut, amb la finalitat que els ajuntaments puguen, d’acord amb esta resolució, concedir targetes d’aparcament amb caràcter temporal o provisional per a persones amb discapacitat.

Notícies relacionades