Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic commemora el 25 Aniversari de la Convenció dels Drets del Xiquet amb una Jornada sobre Menors

Actualitat del Síndic

El Síndic commemora el 25 Aniversari de la Convenció dels Drets del Xiquet amb una Jornada sobre Menors

21-11-2014
El Síndic commemora el 25 Aniversari de la Convenció dels Drets del Xiquet amb una Jornada sobre Menors

El síndic de Greuges dela Comunitat Valenciana, José Cholbi, ha clausurat avuila Jornadasobre els Drets dela Infànciaque ha tingut lloc a Alacant. Cholbi ha posat en relleu la repercussió de l’actual situació econòmica en els sectors de la població més vulnerable i especialment en els xiquets i xiquetes. En este sentit, s’ha referit als informes elaborats per institucions públiques i organitzacions socials que confirmen l’empobriment de moltes famílies espanyoles, amb la conseqüent aparició de problemes que consideràvem eradicats i de dificultats per a cobrir adequadament les necessitats més bàsiques, com ara la vivenda o l’alimentació. D’acord amb el defensor del poble dela Comunitat Valenciana, estos canvis s’han produït amb una gran intensitat i rapidesa, i necessiten una resposta ràpida i adequada per part dels poders públics.

Per la seua banda, Carlos Morenilla, adjunt del Síndic encarregat de l’àrea del menor, ha insistit en la necessitat d’invertir més en polítiques d’infància i família. D’esta manera, Morenilla advoca per blindar els drets dels menors, ja que són un col·lectiu especialment sensible i necessitat protecció.

Durant la seua intervenció, Lydia Esteve, professora de Dret Internacional Privat de la UA, ha manifestat quela Convenciódels Drets del Xiquet que avui commemorem és la primera llei internacional sobre drets del xiquet arreu del món, la qual va tardar més de 10 anys a ser signada i que avui dia està ratificada per 193 estats. Igualment, ha subratllat que esta Convenció ha comportat un canvi en la consideració del xiquet com a subjecte de drets i que, des de la seua ratificació, Espanya ha avançat significativament en canvis normatius i en les polítiques socials, sanitàries i educatives.

Durant la seua exposició, el fiscal de menors Carlos Ferreirós ha analitzat l’Avantprojecte de llei de protecció a la infància, que actualment es troba en tràmit. D’acord amb el fiscal, este document aposta per potenciar l’acolliment familiar en detriment del residencial. Així mateix, Ferreirós ha remarcat l’augment de casos d’assetjament escolar amb l’ús de les noves tecnologies per part dels adolescents i també el preocupant increment dels casos de violència dels fills envers els pares, els quals s’estan produint en famílies estructurades amb una absència d’autoritat dels pares.

La problemàtica del tràfic de dones i menors durant el trànsit migratori ha estat abordada per Helena Maleno, investigadora experta en migracions. Maleno ha denunciat que avui dia les xarxes de tràfic s’han postulat en els països d’origen com una oportunitat de migrar. En este sentit la ponent ha afirmat que el tràfic amb finalitats sexuals no existiria si no hi haguera una demanda de mercat sexual, i ha destacat la necessitat que hi haja una llei específica que regule esta problemàtica, com també la poca visibilitat que té esta qüestió en la nostra societat.

 

 

Si voleu més informació sobre la Jornada, consulteu l’apartat “Altres documents” en el menú de “Publicacions i Descàrregues” de la nostra web.  

 

Notícies relacionades