Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic crea l’Observatori de la Vulnerabilitat

Actualitat del Síndic

El Síndic crea l’Observatori de la Vulnerabilitat

01-12-2015
El Síndic crea l’Observatori de la Vulnerabilitat

La Junta de Coordinació del Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana ha aprovat avui la creació de l’Observatori per a la Defensa dels Drets de les Persones en Situació de Vulnerabilitat. Es tracta d’un espai comú en el qual es mantindrà un contacte permanent amb professionals i entitats que desenvolupen la seua labor en l’àmbit de la discapacitat, la dependència, l’atenció a persones majors i a altres col·lectius en situació d’especial vulnerabilitat, com poden ser les persones en risc d’exclusió social.

L’objectiu principal de l’Observatori serà conéixer, analitzar i valorar els problemes que, diàriament, afecten els grups socials esmentats més amunt, i motivar l’actuació del defensor quan la situació ho requerisca. Serà, per tant, un instrument de suport a la labor del Síndic a l’hora de vigilar els escenaris de risc que poden derivar en situacions de vulneració de drets, com també d’elaborar recordatoris de deures legals, recomanacions i suggeriments dirigits a les administracions públiques valencianes.

Així mateix, este òrgan de participació està concebut com un espai en el qual analitzar les tendències de futur que puguen condicionar els drets i les llibertats d’estes persones, de manera que siga factible proposar a l’Administració actuacions preventives. Igualment, també és un objectiu de l’Observatori fer la institució del Síndic més visible i accessible per a estos col·lectius, alhora que dur a terme una labor de sensibilització i conscienciació sobre la defensa de la igualtat d’oportunitats i la no-discriminació.

L’Observatori de la Vulnerabilitat del Síndic funcionarà en ple i en comissions de treball. El ple tindrà una representació plural dels diversos sectors de la societat civil interessats en la promoció i protecció dels drets de les persones majors, les persones amb discapacitat, les persones amb dependència i altres col·lectius en situació de vulnerabilitat. Per tant, hi estaran representades les organitzacions socials i professionals (de la medicina, advocacia, psicologia, treball social, educació social, etc.), les ONG de defensa dels drets dels col·lectius indicats, les organitzacions sindicals, les universitats i les persones expertes en la matèria. Les seues reunions tindran caràcter trimestral i romandrà oberta la possibilitat de dur-hi a terme sessions extraordinàries a petició de qualsevol persona que en siga integrant, atenent a la urgència de l’assumpte que s’haja de tractar. També s’hi preveu la creació de comissions de treball quan les característiques dels assumptes que calga tractar ho requerisquen.

Notícies relacionades