Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic dóna suport a la petició d’una mare perquè financen les fórmules alimentàries en xiquets amb al·lèrgies severes.

Actualitat del Síndic

El Síndic dóna suport a la petició d’una mare perquè financen les fórmules alimentàries en xiquets amb al·lèrgies severes.

14-09-2016
El Síndic dóna suport a la petició d’una mare perquè financen les fórmules alimentàries en xiquets amb al·lèrgies severes.

Fa uns mesos, una ciutadana va presentar un escrit davant el Síndic de Greuges en què sol·licitava la intervenció d’esta institució perquè els xiquets i xiquetes amb més de dos anys d’edat i problemes al·lèrgics pogueren continuar amb el tractament alimentari sempre que els pediatres i facultatius especialistes ho consideraren necessari per a la salut del menor.

En el cas d’esta dona, el seu fill de dos anys és al·lèrgic a la proteïna de la llet de vaca. A causa d’esta circumstància i la no-tolerància a altres llets vegetals i, sobretot, a causa del seu estat de desnutrició li van receptar una alimentació exclusiva durant un mes amb una fórmula alimentària, el cost setmanal de la qual superava els 250 euros. La sorpresa d’esta dona va ser que li van negar el visat necessari per al finançament del tractament tot al·legant que el xiquet tenia més de 24 mesos.

L’al·lèrgia a la proteïna de la llet de vaca (APLV) és la principal al·lèrgia detectada en bebés, un problema que generalment es manifesta a edat primerenca i que pot mantenir-se en el temps. Actualment, l’Administració sanitària finança els tractaments nutricionals de l’APLV fins als dos anys d’edat. La qüestió és que a esta edat no tots els xiquets aconseguixen tolerar esta proteïna, amb la qual cosa continua havent-hi xiquetes i xiquets afectats que han de seguir prenent llets de fórmula especial durant un període més perllongat de temps.

De l’informe que l’Administració sanitària va traslladar al Síndic es deduïx que, si es justifica clínicament quins són els problemes nutricionals que presenta el menor i es demostra la millorança, la Inspecció de Servicis Sanitaris podria valorar “excepcionalment” la superació d’este límit dels dos anys.

L’afectada va presentar davant el Síndic de Greuges diversos informes mèdics del menor en els quals el facultatiu considerava oportú continuar amb este tractament. Sobre este particular, el defensor valencià considera que és la mateixa Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública qui està en millor condició de comprovar si existixen o no els requisits abans esmentats (justificació dels problemes nutricionals i la millorança del pacient), ja que compta amb tota la informació i història clínica del menor.

Per tot això, el defensor del poble valencià ha demanat a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que, en els casos d’al·lèrgia a la proteïna de la llet de vaca que hagen complit els dos anys d’edat i en els quals existisca una indicació del seu pediatre i estiga confirmada la millorança, valore continuar amb el finançament del tractament del complement alimentós prescrit.

Adjuntem resolució del Síndic sobre este assumpte.

Notícies relacionades