Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic està a favor d’ampliar els horaris de les UCI pediàtriques en els hospitals valencians

Actualitat del Síndic

El Síndic està a favor d’ampliar els horaris de les UCI pediàtriques en els hospitals valencians

01-03-2013
El Síndic està a favor d’ampliar els horaris de les UCI pediàtriques en els hospitals valencians

El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, s’ha dirigit a la Conselleria de Sanitat per demanar-li que, en la mesura que siga possible, amplie els horaris de les UCI pediàtriques dels hospitals públics valencians, a fi de fer compatible el desig dels pares/mares (…) amb l’atenció mèdica i l’aplicació de tractaments al menor hospitalitzat. Tot això de conformitat amb el que preveu la Carta Europea dels Drets dels Xiquets Hospitalitzats, com també la normativa de la Generalitat Valenciana relativa a esta realitat.

 Esta ha sigut la conclusió a què ha arribat el defensor del poble de la Comunitat Valenciana després d’examinar les nombroses queixes presentades per mares i pares de xiquets, en què denunciaven un horari massa restringit de les UCI pediàtriques. Estes famílies reclamaven que en les UCI pediàtriques es poguera compatibilitzar l’atenció sanitària i que una mare o un pare no deixara sol el seu fill en estes circumstàncies tan terribles. A més, al·leguen que molts dels més prestigiosos hospitals públics espanyols (com ara el Niño Jesús de Madrid, l’Hospital Maternoinfantil Virgen del Rocío, el 12 de Octubre de Madrid, etc ), com també altres hospitals públics de diferents comunitats autònomes ja apliquen este protocol de portes obertes.

Destaca el cas de la mare d’un xiquet de dos anys que a causa de la seua greu malaltia ha de passar prou vegades per la UCI pediàtrica de l’Hospital la Fe de València. Esta dona insistix en el seu escrit en l’enorme professionalitat i dedicació de l’equip mèdic que tracta el seu fill a l’hospital, i està convençuda que “l’amor, l’afecte i proximitat dels pares estabilitza el xiquet i l’ajuda d’una manera increïble en la seua recuperació”.

Per la seua banda, la Conselleria de Sanitat va remetre al Síndic un minuciós informe en què es detallen la naturalesa i les característiques tècniques i arquitectòniques de cadascuna de les tres UCI pediàtriques que funcionen actualment a la Comunitat Valenciana i que es troben en l’Hospital La Fe, l’Hospital Clínic i l’Hospital General d’Alacant (totes estes dades poden ser consultades en la Resolució del Síndic).

La Conselleria argumenta que, basant-se en estes característiques, cada UCI té els seus propis horaris de visites. El seu informe manté que “per a establir els horaris de les UCI pediátriques de la Comunitat s’han tingut en compte els interessos de tots els agents implicats (facultatius, personal d’infermeria i familiars), però sobretot s’ha donat preponderància als drets dels xiquets ingressats” tal com establix la Carta Europea de Drets del Xiquet Hospitalitzat. 

Així mateix, el Síndic té constància que la Conselleria de Sanitat ha mantingut reunions amb els responsables d’estos tres hospitals perquè siguen coneixedors de les queixes que havíem rebut i donar-los instruccions perquè, en la mesura que siga possible, amplien els horaris de les UCI al màxim, i compatibilitzen la seguretat clínica en l’atenció del menor amb el desig dels pares de romandre al costat dels seus fills per a disminuir l’angoixa derivada de l’ingrés hospitalari.

El Síndic, per la seua banda, recorda en la seua resolució els avanços que al llarg dels anys s’han obtingut quant als drets dels xiquets a ser acompanyats per les seues mares/pares mentres es troben hospitalitzats. En este sentit, Cholbi destaca l’adopció gradual de normes i pràctiques, tant a escala europea, nacional i autonòmica, que apunten cap a un plantejament cada vegada més obert i afectiu de les estades hospitalàries dels xiquets. En definitiva, un model hospitalari més integral i humà que, sens dubte, tinga en compte les necessitats afectives i emocionals del xiquet, i que també ajude a superar una situació crítica.

Per tot això, Cholbi està convençut que la Conselleria serà sensible a esta recomanació i farà tot el que puga per implementar-la com més prompte millor.

  

Vegeu el contingut íntegre de la resolució del Síndic

Notícies relacionades