Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic pren el pols a l’atenció a urgències mèdiques en les instal·lacions esportives a la Comunitat Valenciana

Actualitat del Síndic

El Síndic pren el pols a l’atenció a urgències mèdiques en les instal·lacions esportives a la Comunitat Valenciana

21-03-2017
El Síndic pren el pols a l’atenció a urgències mèdiques en les instal·lacions esportives a la Comunitat Valenciana

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, ha rebut una queixa presentada per un grup de pares i mares acompanyada de més d’un miler de signatures que sol·liciten la mediació del defensor del poble valencià perquè l’existència de desfibril·ladors i l’assistència sanitària a les instal·lacions esportives siguen obligatòries per llei.

Els diversos i greus accidents esportius que ocorren al camp de joc han fet saltar les alarmes de mares i pares, que s’estan mobilitzant perquè practicar esport, en aquest cas futbol, deixe de ser una activitat de risc. I és que les caigudes de jugadores i jugadors menors d’edat, les topades i els colps en zones sensibles com ara el cap o el pit no són tan excepcionals. Els pares afirmen que «tots els caps de setmana ocorren casos semblants. Està en joc la salut i la vida de les nostres filles i fills i s’ha de respectar el dret a practicar l’esport en unes condicions mínimes de seguretat».

Els autors de la queixa van comunicar al defensor del poble valencià que havien aconseguit “avanços puntuals” en alguns municipis com a resultat de les seues mobilitzacions. No obstant això, consideren que cal que totes les instal·lacions esportives de la Comunitat Valenciana on juguen milers de xiquetes i xiquets, adolescents i adults compten amb unes condicions adequades de seguretat que permeten donar una atenció acurada i necessària en cas d’accident esportiu. Entre les mesures que reivindiquen aquests pares destaca l’existència de desfibril·ladors a totes les instal·lacions esportives. Al·leguen que hi ha «una nombrosa quantitat de camps on no hi ha i no es podria fer res per a salvar la vida dels menors davant d’incidents greus», i entenen que no es pot deixar a l’arbitri dels municipis atendre o no aquestes necessitats.

L’actual Llei de l’esport de la Comunitat Valenciana disposa en el seu article 86 la aprovació, mitjançant Decret del Consell, de la normativa bàsica d’instal·lacions i equipaments esportius, un document concebut per a regular, entre altres aspectes, l’existència d’equips d’atenció a urgències sanitàries, com també la formació del personal de les instal·lacions esportives en la atenció a situacions d’urgències mèdiques.

De moment, el Síndic espera que tant la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport com la Conselleria de Sanitat i Salut Pública responguen a la petició d’informe que els va dirigir el passat 21 de febrer. En concret, Cholbi vol conéixer les actuacions que estan duent a terme o preveuen realitzar pel que fa a la dotació de desfibril·ladors a  les instal·lacions esportives de la Comunitat Valenciana. El Síndic també s’ha interessat pels protocols o mecanismes de coordinació entre les dues conselleries i amb les entitats locals, que són les titulars de les instal·lacions esportives, pel que fa l’assistència sanitària per a les persones que en són usuàries.

 

Notícies relacionades