Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic se suma a la campanya de l’ONU contra la violència de gènere

Actualitat del Síndic

El Síndic se suma a la campanya de l’ONU contra la violència de gènere

25-11-2015
El Síndic se suma a la campanya de l’ONU contra la violència de gènere

Amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, la institució del Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana vol unir-se a totes aquelles persones, associacions i administracions compromeses amb la conscienciació i eradicació d’esta xacra social. Així, el defensor del poble valencià s’adherix enguany a la campanya promoguda pel Secretariat General de Nacions Unides: UNIX-TE “Pinta el món de taronja: posa fi a la violència contra dones i xiquetes” i, seguint este eslògan, la seu del Síndic s’il·luminarà d’este color del 25 de novembre al 10 de desembre.

La violència de gènere és una pandèmia mundial que adopta moltes formes i abasta multitud d’actes: des dels més evidents, com ara el matrimoni forçat, la mutilació genital, el tràfic de dones i xiquetes, la violència sexual i física, fins a altres formes més subtils i fins i tot naturalitzades com és l’assetjament i el control emocional o econòmic. Es tracta en tots els casos de violacions dels drets humans més bàsics, amb conseqüències molt greus per a la integritat física i mental de les víctimes. És una violència que, malauradament, es continua emportant la vida de moltes dones.

És cert que al llarg dels darrers anys hem assolit avanços en esta lluita. Sense haver d’anar més lluny, el 12 d’agost d’enguany va entrar en vigor la Llei orgànica 8/2015, de 22 de juliol, de modificació del sistema de protecció a la infància i l’adolescència, que establix per primera vegada el reconeixement dels menors que viuen en un entorn familiar en què està present la violència de gènere com a víctimes directes del maltractament. Este reconeixement comporta la modificació, a través de la disposició final tercera, de la llei integral contra la violència de gènere, que ara estén les mesures de protecció integral (la finalitat de la qual és prevenir, sancionar i eradicar esta violència i prestar-hi assistència) als menors víctimes d’esta violència. Amb els nous canvis legislatius, els jutges poden adoptar mesures, com ara la suspensió de la pàtria potestat o la custòdia de menors, destinades a garantir la seguretat, integritat i recuperació dels menors i de les dones.

No obstant això, malgrat els esforços realitzats i els avanços assolits, encara falta molt de camí per fer. Tota la societat, en la mesura de les nostres possibilitats i responsabilitats, hem de comprometre’ns en la lluita per a eliminar la violència contra les dones i, especialment, les administracions públiques, que han d’adoptar polítiques i mesures transversals de gènere de manera coordinada, dotades de suficient pressupost i que siguen capaces d’oferir una solució eficaç i integral a este problema.

Notícies relacionades