Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic s’interessa per la municipalització de la valoració de la dependència

Actualitat del Síndic

El Síndic s’interessa per la municipalització de la valoració de la dependència

20-04-2016
El Síndic s’interessa per la municipalització de la valoració de la dependència

 

El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana ha obert una queixa d’ofici per conéixer les modificacions que té previstes la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per a conferir als ajuntaments la competència en la  valoració dels expedients de sol·licitud de dependència. En concret, el defensor del poble valencià s’ha interessat pels canvis normatius i administratius previstos per a la seua execució, com també per la repercussió que esta mesura podria tindre en la gestió de la resta de competències que presten els servicis socials municipals afectes.

Segons la informació rebuda des d’alguns ajuntaments de la província d’Alacant, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha encarregat la tasca de valoració de dependència a treballadores i treballadors socials del Servici d’Atenció a la Dependència dels ajuntaments (SAD). Des del Síndic, resulta indiscutible el benefici que implicaria que estes tasques es dugueren a terme per part dels servicis socials municipals, tenint en compte la seua proximitat i el coneixement proper de les necessitats de les persones.

No obstant això, compartim la preocupació dels ajuntaments que s’han dirigit a esta institució i ens han fet arribar les dificultats que trobaran a l’hora de posar en funcionament este nou model de gestió, que començarà l’1 de maig a la província d’Alacant i s’estendrà progressivament a Castelló i València.

DIFICULTATS PLANTEJADES

A més del suport normatiu amb què haurien de comptar els equips professionals dels SAD a l’hora d’assumir esta nova funció, els municipis han traslladat al Síndic altres dificultats, com ara l’escassa dotació econòmica als ajuntaments o la formació i experiència dels professionals que assumiran les tasques de valoració. Quant al darrer assumpte, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha impartit un curs de 70 hores dirigit als professionals que es faran càrrec d’esta nova tasca, una formació que els ajuntaments consultats pel Síndic consideren insuficient.

D’altra banda, estos professionals ja estan sobrecarregats amb les funcions que tenen a hores d’ara (informació general sobre sol·licituds de dependència, elaboració de l’informe social de l’entorn, elaboració de propostes PIA, etc.) i, per això, l’augment de noves tasques sense ampliar la plantilla actual podria anar en detriment de la necessària agilitat en la tramitació dels expedients.

Finalment, els ajuntaments que s’han dirigit al Síndic han mostrat la seua preocupació pel fet que només es descentralitzen les tasques de valoració de sol·licituds i que no s’entre en l’estudi d’un procés de descentralització més ampli, que comprenga tant la resolució de graus de dependència com la de programes individuals d’atenció, que actualment està centralitzada en la Direcció General de Servicis Socials i Persones en Situació de Dependència.

 

Notícies relacionades