Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic s’interessa per l’atenció que reben els menors estrangers no acompanyats

Actualitat del Síndic

El Síndic s’interessa per l’atenció que reben els menors estrangers no acompanyats

08-09-2016
El Síndic s’interessa per l’atenció que reben els menors estrangers no acompanyats

El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, ha obert una investigació amb la finalitat de conéixer i supervisar l’atenció que es presta als menors estrangers que arriben a la Comunitat Valenciana. Una problemàtica que, a causa de la seua especial idiosincràsia, és motiu d’interés constant del defensor del poble valencià.

La denominació “Menor Estranger No Acompanyat” fa referència a la persona estrangera menor de 18 anys que arriba al territori espanyol sense venir acompanyat/da d’un familiar o adult responsable d’ell/ella, per la qual cosa es troba en situació real de desemparament. Este context d’especial vulnerabilitat obliga l’Administració a exercir la seua tutela i oferir-li atenció social, escolar, assistencial i sanitària a través del sistema de protecció de menors de la Comunitat Valenciana.

El fenomen dels menors estrangers no acompanyat ha sigut recurrentment analitzat per esta institució. Sense anar més lluny, a començament del 2016 el Síndic va obrir un expedient per a conéixer la problemàtica dels xiquets refugiats que fugen dels seus països d’origen que estan implicats en conflictes armats. Esta vegada, el defensor valencià volia conéixer les actuacions que la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives tenia previstes per a assegurar l’atenció d’un col·lectiu de menors en situació de risc real de caure en les xarxes de les màfies i traficants. Igualment, l’any 2012, com a resultat de la tramitació d’una queixa d’ofici, el Síndic va dictar una sèrie de recomanacions sobre l’atenció als menors estrangers no acompanyats.

En els últims dies hem pogut viure de prop el drama de la immigració amb l’arribada de quatre pasteres que portaven més de 50 immigrants a l’illa alacantina de Tabarca. Segons les notícies, tretze són menors estrangers no acompanyats que ja han sigut traslladats al centre d’acolliment de menors d’Alacant.

Successos com el d’esta setmana, que demostren l’augment de casos de menors que arriben sols al nostre territori, fan que esta institució seguisca estant molt pendent de l’atenció que reben per part de l’Administració. A partir d’estos fets, el Síndic ha considerat oportú dur a terme una investigació i així fer el seguiment de les recomanacions dictades l’any 2012 i continuar avançant en la protecció dels drets reconeguts a estos menors.

Notícies relacionades