Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • Jornades de Coordinació de Defensors del Poble 2016

Actualitat del Síndic

Jornades de Coordinació de Defensors del Poble 2016

22-09-2016
Jornades de Coordinació de Defensors del Poble 2016

El síndic de greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, i els adjunts Ángel Luna i Carlos Morenilla participen avui i demà en les XXXI Jornades de Coordinació de Defensors del Poble que enguany tenen lloc al Parlament de Navarra.

La presidenta de la Comunitat foral, Uxue Barkos, conjuntament amb la presidenta del Parlament de Navarra, Ainhoa Aznárez, i la defensora del Poble, Soledad Becerril, han estat les encarregades d’inaugurar estes jornades el tema central de les quals és enguany el soroll i la protecció dels drets a la integritat física i psíquica. Es tracta d’una qüestió que preocupa cada vegada més les ciutadanes i els ciutadans valencians que acudixen al Síndic de Greuges, amb 569 queixes tramitades sobre este tema durant l’any 2015. 

Igualment, l’OMS assenyala que Espanya és “un dels països més sorollosos del món” i, per tant, “cal protegir d’una manera més eficaç el dret dels ciutadans perquè el seu domicili romanga lliure de immissions sorolloses”. En ser conscients d’estes dades, els defensors del poble han volgut abordar esta qüestió de manera aprofundida.

Amb este objectiu, el professor de dret administratiu de l’UPNA, José Francisco Alenza García, exposarà les mesures que les administracions poden adoptar per a fer front al soroll i protegir el domicili particular dels ciutadans davant de les diverses fonts de soroll.

Per la seua banda, el fiscal especial de Medi Ambient del Tribunal Suprem, Antonio Vercher Noguera, analitzarà les conseqüències penals que es deriven per a aquells qui envaïxen els domicilis dels ciutadans mitjançant l’emissió de sorolls de manera contínua i elevada, i posen en risc la integritat dels residents.

Així mateix, el magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Navarra, Francisco Javier Fernández Urzainqui, exposarà els mecanismes que el dret civil posa a la disposició de les persones els domicilis de les quals han estat envaïts per sorolls procedents de tercers i que no tenen el deure de suportar.

Les jornades continuaran amb dues taules redones, la primera constituïda per representants de la Policia Municipal de Pamplona i la Policia Foral, com també per una persona membre de la Unitat Administrativa Ambiental de l’Ajuntament de Saragossa, qui descriuran la manera d’actuar de la policia i dels municipis quan reben denúncies dels ciutadans a causa de sorolls al seu domicili.

La segona taula estarà integrada pel tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Pamplona, Aritz Romeo, l’alcalde de Tudela, Eneko Larrarte, i el tinent d’alcalde de Medi Ambient de l’Ajuntament de Màlaga, Raúl Jiménez Jiménez, els quals aportaran la seua valoració sobre l’actuació municipal davant de la contaminació acústica.

 

Notícies relacionades