Actualitat
- Inici >
- Actualitat >
- La Sindicatura reclama millores en els tractaments de reproducció assistida de la sanitat pública
Actualitat del Síndic
La Sindicatura reclama millores en els tractaments de reproducció assistida de la sanitat pública
22-05-2014La síndica de Greuges de la Comunitat Valenciana, Emilia Caballero, ha remés esta setmana una recomanació a la Conselleria de Sanitat en què demana millores en la dotació de mitjans personals i materials per a atendre la creixent demanda per part de la ciutadania d’utilització de tècniques de reproducció assistida en els hospitals públics de la Comunitat Valenciana.
En concret, esta última resolució va estar motivada per la queixa presentada per una ciutadana que ens manifestava que, després d’un any i vuit mesos d’haver sol·licitat un tractament de reproducció assistida, li va ser practicat el primer cicle de fecundació in vitro, dels tres que li havien concedit, i va quedar embarassada, però va avortar la setmana vuitena de la gestació. Deu mesos després li van practicar el següent cicle amb resultats negatius. Quan va sol·licitar la pràctica del tercer cicle, que ja li havien concedit al moment oportú, la Conselleria li’l va denegar perquè ja havia complit els 40 anys.
Des d’esta institució considerem que, encara que l’edat ha de ser un factor important que cal tenir en compte, no ha d’operar automàticament com a causa d’exclusió per a acudir a la via de la fecundació in vitro. Així mateix, estem convençuts que una millora en els mitjans personals i materials ajudarà a agilitzar l’actual llista d’espera existent.
Així mateix, són nombroses les queixes tramitades en esta institució per temes relacionats amb els tractaments de reproducció assistida en els hospitals públics de la Comunitat Valenciana, principalment per la demora en els tractaments, els límits d’edat per a sotmetre’s als tractaments i les exclusions d’estos perquè ja tenen un fill.
Recentment, la Sindicatura ha resolt una queixa relativa a l’exclusió de lesbianes i dones soles dels tractaments de reproducció assistida. En relació amb este supòsit, tot i ser conscient de l’actual conjuntura econòmica i de les limitacions pressupostàries, esta institució instava la Conselleria que garantira el dret de les dones a les tècniques de reproducció assistida, independentment del seu estat civil i de la seua orientació sexual, atenent en primer lloc al principi d’igualtat reconegut en la nostra Constitució. En este sentit, Caballero elevava una reflexió sobre si esta exclusió realment implicava un estalvi econòmic, tenint en compte que altres pacients amb parelles heterosexuals ocuparien eixa llista d’espera, la qual cosa podria anar en contra del principi d’igualtat reconegut en la Constitució.
Adjuntem resolucions recents relacionades amb esta matèria
http://www.elsindic.com/Resoluciones/10648253.pdf
http://www.elsindic.com/Resoluciones/10628906.pdf
http://www.elsindic.com/Resoluciones/10433573.pdf
http://www.elsindic.com/Resoluciones/10433573.pdf