Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • Queixa sobre els drets dels xiquets i de les xiquetes hospitalitzats en UCI pediàtriques

Actualitat del Síndic

Queixa sobre els drets dels xiquets i de les xiquetes hospitalitzats en UCI pediàtriques

09-03-2012
Queixa sobre els drets dels xiquets i de les xiquetes hospitalitzats en UCI pediàtriques

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, s’ha dirigit a la Conselleria de Sanitat per sol·licitar-li informació en relació amb els horaris de visita de les UCI pediàtriques a la Comunitat Valenciana.

La investigació del Síndic ha estat motivada per les més de 50 queixes presentades per pares i mares els fills dels quals han estat ingressats en les UCI pediàtriques. Estes famílies reclamen que les unitats de vigilància intensiva de pediatria tinguen caràcter obert, és a dir, que faciliten l’accés a la mare o al pare perquè puguen acompanyar el fill malalt durant tot el dia i a la nit, llevat dels moments de visita mèdica i durant la realització de tasques concretes d’infermeria. Reivindiquen compatibilitzar l’atenció sanitària i que una mare o un pare no deixe sol el seu fill en estes circumstàncies tan terribles. A més, al·leguen que molts dels més prestigiosos hospitals públics espanyols (com el Nen Jesús de Madrid, l’Hospital Maternoinfantil Verge del Roser, el 12 d’Octubre de Madrid, etc.), com també tots els hospitals públics de Múrcia ja apliquen este protocol de portes obertes.

En una de les queixes rebudes, una mare desesperada, el fill de la qual té una malaltia crònica, relata al Síndic que donar-li la maneta al meu fill (de només dos anys) és donar-li seguretat, i contínua explicant la seua desesperació i angoixa quan deixa el seu fill sol i  desconsolat en la UCI entre xanglots i laments. El meu fill no es curarà mai, i encara ens queden moltes UCI desgraciadament. Si no fem alguna cosa perquè això millore, es quedarà així com fins ara. Esta dona, que també destaca i insistix en el seu escrit en la gran professionalitat, lliurament i dedicació de l’equip mèdic que tracta el seu fill en l’Hospital Universitari La Fe, està convençuda que l’amor, l’afecte i la proximitat dels pares estabilitza el xiquet i l’ajuda d’una manera increïble en la seua recuperació.

Un altre dels arguments que plantegen estes famílies són els drets recollits en la Carta Europea dels Drets dels Xiquets Hospitalitzats, entre els quals destaquen: el dret d’estos xiquets a estar acompanyat dels seus pares o de la persona que els substituïsca el màxim temps possible; el dret a posar-se en contacte amb els seus pares en els moments de tensió o el dret a no rebre tractaments mèdics inútils i a no suportar patiments físics i morals en els moments de tensió.

Per la seua banda, Cholbi ha volgut mostrar la seua sensibilitat i empatia amb esta angoixosa i dolorosa situació per la qual han de passar molts xiquets i pares, i s’ha mostrat disposat a fer de mediador davant de la Conselleria per a intentar compatibilitzar els interessos d’estes famílies amb l’aplicació de tractaments hospitalaris.

 

Notícies relacionades