Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • Suggerim el servici de menjador escolar gratuït per a residents en zones rurals

Actualitat del Síndic

Suggerim el servici de menjador escolar gratuït per a residents en zones rurals

16-09-2016
Suggerim el servici de menjador escolar gratuït per a residents en zones rurals

 

El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, ha proposat a la Conselleria d’Educació que estenga la prestació gratuïta del servici de menjador escolar a tots aquells alumnes residents en zones rurals allunyades de nuclis urbans de població.

Este suggeriment del defensor del poble valencià respon a la queixa presentada per una mare, en què relatava que l’any 2013 van tancar l’únic col·legi públic que hi havia a la pedania en què residixen, per la qual cosa els seus fills van haver d’assistir a una altra escola pública a 12 quilòmetres de sa casa. L’horari de classes d’este centre és de 9 a 12’30 h i de 15 a 16’30 h, la qual cosa obliga els seus fills a quedar-se al menjador amb la despesa que això comporta.

L’afectada apuntava en el seu escrit que molts pares no poden afrontar esta despesa i que inevitablement se’ls acumulen els deutes amb el col·legi. Segons sembla, el col·legi ha comunicat a les famílies que, per a poder utilitzar el servici del menjador, han d’estar al corrent de les despeses i si no és així els xiquets hauran de tornar a dinar a les seues cases.

Sobre este assumpte, la Conselleria d’Educació va comunicar al Síndic la seua voluntat de prestar el servici de menjador gratuït en aquelles zones rurals allunyades dels nuclis de població a fi d’assegurar el dret a l’educació proclamat en la Constitució espanyola. De fet, va apuntar que s’estava treballant en la modificació de la normativa que regula estes ajudes amb la finalitat d’ampliar el seu àmbit d’aplicació.

El Síndic de Greuges és coneixedor de les dificultats de moltes famílies que, a causa de la crisi econòmica viscuda, els resulta impossible assumir les despeses d’escolarització dels seus fills. Tot i ser conscient dels esforços de l’Administració educativa perquè les ajudes destinades a estos servicis arriben a més famílies, el Síndic compartix amb l’autora de la queixa la necessitat que estos alumnes, escolaritzats en centres considerablement allunyats de les seues cases, puguen beneficiar-se del servici del menjador escolar gratuït. En este sentit, Cholbi subratlla la incapacitat de moltes famílies per a fer front, no sols al pagament d’este servici, sinó també al fet de recollir els seus fills a l’hora de menjar i tornar-los a portar al centre de nou.

A més, segons el parer del Síndic, les ajudes i subvencions al menjador i transport escolar són una via importantíssima, tant per a evitar les dificultats en l’accés a l’educació, com per a conciliar la vida familiar i laboral de manera efectiva i real, atesa l’estructura familiar en què els dos pares treballen o l’existència de famílies monoparentals.   

 

Vegeu el contingut íntegre de la resolució del Síndic sobre este assumpte.

 

Notícies relacionades