Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • Cholbi demana a Català que assegure l’educació en valencià durant l’ESO i el batxillerat

Actualitat del Síndic

Cholbi demana a Català que assegure l’educació en valencià durant l’ESO i el batxillerat

21-06-2012
Cholbi demana a Català que assegure l’educació en valencià durant l’ESO i el batxillerat

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, s’ha dirigit a la Conselleria d’Educació, Formació i Ocupació per suggerir-li que en l’àmbit de les competències que li són pròpies, adopte totes les mesures que siguen necessàries, incloses les pressupostàries, per a garantir el dret de l’alumnat valencià a continuar en ESO i batxillerat la modalitat lingüística en valencià seguida en educació primària, i que duga a terme un estudi de la demanda real i efectiva, que permeta oferir en ESO tantes places en valencià com alumnes matriculats hi haja en d’educació primària en valencià (…), a fi de garantir el dret que tenen tots els valencians/es a rebre l’ensenyament en valencià. Cholbi també ha suggerit a esta Conselleria que promoga les actuacions necessàries perquè el personal docent tinga els coneixements suficients per a impartir la docència en valencià en tots els nivells educatius.

L’actuació del defensor valencià ha estat motivada per la queixa presentada per Escola Valenciana i la Federació d’Associacions per la Llengua i Esquerra Unida del País Valencià, en la qual denunciaven la impossibilitat que els alumnes que en educació primària van optar per programes d’educació en valencià (PEV o PIL) puguen triar eixa opció durant l’ESO perquè no tenien oferta PEV, o per no oferir suficients places per a cobrir la demanda preexistent en educació primària. Així mateix, els promotors de la queixa es lamentaven de la no-catalogació lingüística de places docents en l’ESO, a diferència del que sí que ocorre en educació primària.

En este sentit, Cholbi manté en la seua resolució que l’Administració ha de procurar dotar els centres docents sostinguts totalment o parcialment amb fons públics dels mitjans materials i humans que garantisquen als pares el dret a educar els seus fills/es en valencià”. De la mateixa manera, Cholbi s’ha referit a l’Estatut d’autonomia valencià “que preveu que tots els valencians tenen dret a rebre l’ensenyament del valencià i en valencià.

 

 Vegeu el contingut íntegre de la resolució del Síndic

 

Notícies relacionades