Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • Cholbi demana canvis d’horaris en l’única biblioteca pública d’Orihuela per donar servei a les vesprades

Actualitat del Síndic

Cholbi demana canvis d’horaris en l’única biblioteca pública d’Orihuela per donar servei a les vesprades

12-06-2012
Cholbi demana canvis d’horaris en l’única biblioteca pública d’Orihuela per donar servei a les vesprades

El síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, ha suggerit a la Conselleria de Cultura i Esport que … estudie la possibilitat de reduir l’horari matinal, o reduir els espais de consulta (com ara la sala infantil), per poder obrir algunes vesprades a la setmana en la Biblioteca Pública Fernando de Loaces, gestionada per la Generalitat Valenciana.

Esta és la resposta del defensor valencià a la queixa presentada per un ciutadà oriolà en relació amb la reducció d’horaris aplicada des del passat 1 de març en l’esmentada biblioteca. L’afectat es lamentava que sense l’horari de vesprada s’estava privant els estudiants oriolans i a moltes persones treballadores de la possibilitat d’accedir a un espai per a l’estudi o la consulta d’informació. Així mateix, el nou horari de la biblioteca també és incompatible amb l’horari escolar, perquè se li negava l’oportunitat als més menuts d’acostar-se als llibres i a la lectura.

Mentre es tramitava la queixa, Cholbi va rebre un informe de l’administració en el qual justificaven la reducció d’horaris per l’entrada en vigor del Decret Llei 1/2012 de 5 de gener, de mesures urgents per a la reducció del dèficit a la Comunitat Valenciana. Esta norma contempla la reducció a 25 hores setmanals de la jornada de tot el personal interí de la Generalitat. Motiu pel qual la Conselleria argumentava que amb esta disponibilitat de personal i tenint en compte la seua classificació laboral, l’horari que el centre pot assumir és de 9 a 14 hores. Tanmateix, esta administració manifestava que està invertint 2,7 milions d’euros en la rehabilitació de l’antic Hospital Sant Joan de Déu, que passarà a ser arxiu històric i Biblioteca Municipal d’Orihuela. 

Cholbi raona que, tot i que no entra dins de les seues competències decidir la fórmula d’organització que ha d’emprar l’administració per pal·liar les possibles carències, no podem obviar que Orihuela compta amb una població de 88.714 habitants (INE 2011), i és la sisena ciutat en població de la Comunitat, i que esta infraestructura mostra manques en referència a un horari flexible perquè la ciutadania puga accedir al servei de lectura i consulta. Cholbi també reconeix la limitació de mitjans de l’administració i els límits pressupostaris que existeixen a l’actualitat  però això tampoc no ha de portar a obviar les necessitats que actualment no estan cobertes.

Vegeu el contingut íntegre de la Resolució del Síndic

Notícies relacionades