Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • Els ajuntaments han de reaccionar amb rapidesa davant de les infraccions urbanístiques

Actualitat del Síndic

Els ajuntaments han de reaccionar amb rapidesa davant de les infraccions urbanístiques

18-01-2016
Els ajuntaments han de reaccionar amb rapidesa davant de les infraccions urbanístiques

En el Síndic tramitem ben sovint queixes de ciutadanes i ciutadans que denuncien la inactivitat municipal davant de les seues denúncies d’obres sense llicència, usos de sòls sense llicència o ordre d’execució, o que no s’ajusten a les condicions assenyalades en esta. De vegades, esta passivitat permet que algunes infraccions urbanístiques acaben perpetuant-se.

Per això, des del defensor del poble valencià recordem a l’Administració local que té l’obligació de restablir la legalitat urbanística vulnerada amb promptitud, ja que, en cas contrari, les obres acaben consolidant-se i no se’n pot ordenar l’enderrocament.

La llei 5/2014, de 25 de juliol, de la Generalitat,(LOTUP), va introduir un canvi important en el termini de caducitat de l’acció de restauració de la legalitat urbanística, que passa a ser de quinze anys (abans n’eren quatre).

Esta institució considera que la disciplina urbanística transcendix més enllà del que podria considerar-se un pur problema de construccions i llicències. En l’urbanisme es tanca, ni més ni menys, que l’equilibri de les ciutats i del territori en general. Per això, és un acte molt greu que les normes que s’han establit pensant en la justícia, la certesa i el bé comú, després, mitjançant actes injustos acaben sent incomplides. 

Notícies relacionades