Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • Demanem a la Universitat de València que corregisca una errada burocràtica que perjudica alumnes de l’últim curs de Medicina

Actualitat del Síndic

Demanem a la Universitat de València que corregisca una errada burocràtica que perjudica alumnes de l’últim curs de Medicina

14-10-2016
Demanem a la Universitat de València que corregisca una errada burocràtica que perjudica alumnes de l’últim curs de Medicina

El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, s’ha dirigit a la Universitat de València per a recomanar-li que “estudie amb urgència una mesura que permeta que l’accés a les distintes especialitats i centres de pràctiques d’alumnes de l’últim curs de Medicina es duga a terme sense detriment de cap dret”. En este sentit, el defensor sol·licita a la Universitat de València que esmene una errada burocràtica “perquè cap alumne siga perjudicat en una faceta clau per al seu desenvolupament formatiu i professional”.

Esta és la resposta del defensor del poble valencià a les queixes d’alguns i algunes alumnes afectats per un error en la baremació de crèdits que alterava de manera desfavorable l’ordre de la seua matrícula. Substancialment,  manifestaven el seu malestar per un fet que consideraven una actuació injusta per part de la Universitat de València, que implicava una discriminació per a alguns alumnes d’últim curs de Medicina.

I és que enguany, per primera vegada, el Rectorat va emetre una Ordre a la fi del mes de juliol amb la finalitat que els alumnes que havien cursat assignatures via ERASMUS o SICUE i les notes dels quals els arribaven amb posterioritat actuaren com si els crèdits cursats hagueren sigut superats completament i els assignava cita de matrícula d’acord amb esta previsió.

L’esmentat criteri de correcció (comptabilitzar com a aprovats tots els crèdits) es va aplicar a tots els alumnes ERASMUS i SICUE, fins i tot a aquells que ja havien lliurat les seues notes i que, per tant, ja tenien sumats els crèdits superats. D’esta manera sumaven dues vegades els crèdits.

Tenint en compte que els crèdits totals superats en la titulació compten un 25% per a l’ordre de la data  i l’hora de matriculació, les persones afectades denunciaven que s’estava oferint un avantatge injust als alumnes que havien cursat crèdits el curs passat a l’exterior. Esta circumstància perjudicava especialment els alumnes de sisé curs de Medicina, ja que han de triar l’hospital i les especialitats (amb places molt limitades) on faran les pràctiques durant tot el curs.

En l’informe remés al Síndic per la Universitat de València s’aclaria que durant els últims anys havien rebut queixes per part de l’alumnat que participava en programes de mobilitat en relació amb l’ordre de matriculació, ja que la incorporació tardana de les seues notes a l’expedient per causes alienes a la Universitat els causava un desavantatge davant de la resta. Per això, enguany havien decidit fer una xicoteta modificació que esmenara este perjudici. Tanmateix, la mateixa Universitat de València reconeixia en el seu informe al Síndic que “s’ha produït un error en la incorporació de les notes (…) que en alguns casos ha beneficiat els estudiants ERASMUS davant de la resta però que, una vegada analitzat el seu impacte en la data i l’hora assignada per a fer la matrícula s’havia arribat a la conclusió que el perjudici per a la resta d’estudiants “no havia sigut molt significatiu”.

I és esta qüestió en la qual els alumnes afectats discrepen i mantenen que amb només un marge de mitja hora en l’ordre de matrícula ja s’esgoten les especialitats de lliure elecció que són aquelles que condicionen la possibilitat de triar unes especialitats o d’altres, a més del centre hospitalari.  Segons les persones afectades, una xicoteta alteració en l’ordre de matrícula sí que condiciona a l’hora de triar especialitat i hospital. Així mateix, lamenten que el gran esforç realitzat al llarg de la carrera per a obtindre els seus expedients puga resultar perjudicat per culpa d’una errada burocràtica que no depén d’ells.

 

La Resolució del Síndic sobre este assumpte està disponible en la nostra web.  

Notícies relacionades