Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • El Síndic de Greuges elabora un informe sobre l’atenció residencial a persones amb malaltia mental

Actualitat del Síndic

El Síndic de Greuges elabora un informe sobre l’atenció residencial a persones amb malaltia mental

28-10-2015
El Síndic de Greuges elabora un informe sobre l’atenció residencial a persones amb malaltia mental

L’adjunt primer del Síndic de Greuges, Ángel Luna, ha mantingut avui una reunió de treball, a la Seu Ciutat d’Alacant de la UA, amb professionals de la xarxa assistencial i unitats de salut mental de tota la Comunitat Valenciana. L’objectiu de la trobada és que estos professionals puguen col·laborar amb la seua experiència i coneixements en l’informe que actualment està elaborant el defensor del poble valencià sobre l’atenció residencial que reben les persones amb malaltia mental a la nostra Comunitat.

La malaltia mental comprén un ampli ventall de patologies, moltes de les quals són difícils de tipificar i requerixen una atenció integral diferenciada. A causa de l’especial idiosincràsia d’esta malaltia, la majoria de pacients són persones usuàries dels diversos centres d’atenció en les seues diferents modalitats. Estos centres són, per tant, un recurs fonamental a l’hora d’abordar problemes relacionats amb la salut mental, i és per això que esta institució ha volgut dedicar-los un informe especial monogràfic.

Per a elaborar l’informe, personal tècnic del Síndic ha dut a terme una sèrie de visites a algunes unitats de salut mental que depenen de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, com també a diversos centres de Castelló, València i Alacant de la xarxa assistencial que depén de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. Sobre la base de les dades que han aportat professionals dels centres que s’han visitat, el defensor valencià ha elaborat ja un informe inicial. A partir d’este document, les persones que han participat en la reunió d’avui han pogut confrontar i contrastar la informació exposada, com també fer-hi noves aportacions i suggeriments a fi de millorar el resultat final de l’informe.

Des de la posada en marxa del Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana l’any 1993, els problemes relacionats amb la salut mental i la situació de les persones que hi estan afectades, i també dels seus familiars, ha estat una preocupació constant d’esta institució. En l’any 1994, el Síndic ja va dur a terme un primer estudi sobre la problemàtica de la salut mental a la nostra Comunitat. L’any 2000, es va signar a la seu del Síndic de Greuges el Protocol d’Internament de la ciutat d’Alacant, i el defensor valencià fou l’encarregat de custodiar-lo i acomplir-lo. Una mica més endavant, a la fi del 2003, esta institució va elaborar i va publicar l’Informe especial sobre la situació de les persones que tenen malaltia mental i dels seus familiars, un document que va tindre una gran repercussió entre els col·lectius afectats. Quan havien transcorregut nou anys des de la publicació d’aquell informe, el Síndic va obrir una investigació a fi d’avaluar el grau d’acompliment de les recomanacions que esta institució va fer en aquell document.

A més dels informes monogràfics esmentats més amunt, al llarg de tots estos anys el Síndic ha investigat i ha tramitat nombroses queixes presentades tant per persones usuàries dels servicis de salut mental com pels seus familiars, i també per professionals a títol individual. Tant els informes com les recomanacions dictades per esta institució sobre esta matèria tenen com a principal objectiu oferir a l’Administració una radiografia de l’estat de l’atenció a la salut mental a la nostra Comunitat, a més de suggerir mesures que ajuden a pal·liar les dificultats associades a esta malaltia, i també que este col·lectiu reba una atenció sociosanitària adequada i de qualitat.

 

Notícies relacionades