Actualitat

  • Inici >
  • Actualitat >
  • La Conselleria accepta la recomanació del Síndic i actuarà perquè es restauren les vies pecuàries afectades per les obres de l’A-3

Actualitat del Síndic

La Conselleria accepta la recomanació del Síndic i actuarà perquè es restauren les vies pecuàries afectades per les obres de l’A-3

26-08-2016
La Conselleria accepta la recomanació del Síndic i actuarà perquè es restauren les vies pecuàries afectades per les obres de l’A-3

El Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana, José Cholbi, ha rebut esta setmana la resposta de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural en què accepta la petició d’esta institució que s’adopten les mesures necessàries per a restaurar les vies pecuàries afectades per les obres d’ampliació del tercer carril de l’A-3 a la província de València.

Fa uns mesos, l’Associació per a la Defensa de les Vies Pecuàries va presentar una queixa davant del Síndic per la falta de resposta a diverses sol·licituds d’informació ambiental, la primera del juny de 2013, relacionades amb els talls de vies pecuàries com a conseqüència de les obres de l’A-3 a la província de València.

TERMES MUNICIPALS AFECTATS

Es tracta d’unes obres que han provocat el tall, de vegades sense possibilitat de pas, d’algunes vies pecuàries entre les quals figuren la canyada Reial de la Manxa o de Conca, l’assegador del Gall a Buñol, la vereda del Roig, la vereda de l’Assegador Vell, la vereda reial de Gestalgar a Godelleta a Xiva. Les afeccions, segons l’associació, que afecten els termes de Villargordo del Cabriel, Caudete de las Fuentes, Utiel, San Antonio i San Juan de Requena, Siete Aguas, Buñol, Chiva, Cheste, Loriguilla, Quart del Poblet, Xirivella i Mislata.

Arribats a este punt, el Síndic recorda que les vies pecuàries són béns de domini públic de les comunitats autònomes i, en conseqüència, són inalienables (no es poden vendre ni comprar), imprescriptibles i inembargables. D’acord amb la legislació vigent, quan es projecta una obra pública, l’Administració actuant (en este cas el Ministeri de Foment) ha d’assegurar que el traçat alternatiu de la via pecuària garantisca el manteniment de les seues característiques i la continuïtat del trànsit ramader, com també els altres usos compatibles. Ara bé, correspon a la Generalitat l’administració, conservació, millora, recuperació, tutela i defensa de les vies pecuàries l’itinerari de les quals discórrega per la Comunitat Valenciana.

Per tot això, el defensor del poble valencià va instar la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural a adoptar les mesures necessàries per a restaurar totes les vies pecuàries afectades per les referides obres. Una recomanació que ha sigut acceptada per l’Administració autonòmica, la qual, segons ha comunicat a esta institució, ja ha sol·licitat al Servici Territorial la redacció d’un informe sobre el possible incompliment de la legislació pecuària, que es traslladarà al Ministeri de Foment perquè, si escau, duga a terme les actuacions complementàries necessàries per a complir la llei.

 

Notícies relacionades